Així ho ha assegurat el president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), Josep Duró, després que s’hagin fet tres reunions en diversos punts de la parròquia d’Ordino per exposar des del comú els canvis introduïts i poder rebre queixes o suggeriments abans de l’exposició pública que es preveu fer a partir de la setmana vinent. Duró ha celebrat el tarannà de la nova majoria comunal i la cònsol, en declaracions a l’agència ANA, també ha fet un balanç satisfactori de les trobades. “El fet de poder edificar, de recuperar l’edificabilitat, penso que ha sigut positiu per a molts propietaris. El fet de poder haver recuperat tot això que abans s'havia perdut amb l'anterior pla d’urbanisme ha estat ben rebut. La gent ens ho ha agraït”, ha indicat Coma.
Coma: “El fet de poder edificar, de recuperar l’edificabilitat, penso que ha sigut positiu per a molts propietaris. El fet de poder haver recuperat tot això que abans s'havia perdut amb l'anterior pla d’urbanisme ha estat ben rebut. La gent ens ho ha agraït”
En declaracions a l’Altaveu, el president de l’APTA ha celebrat el fet que les reunions mantingudes són “el primer pas important de diàleg, tot no és perfecte” però sí que des del consolat s’ha obert la porta a “discutir i tenir un diàleg permanent amb els propietaris”, que en les reunions mantingudes durant aquest dilluns han pogut “mirar els diferents plànols i mostrar una sèrie d’inquietuds”. Duró ha remarcat “el gran esforç” que suposa renunciar a torres de dotze pisos, quinze o vint, però els propietaris “volen tenir garanties”.
El president de l’APTA ha recordat les tres zones que s’han proposat en els canvis, com ja havia avançat l’Altaveu, i que és on es veurà més l’esforç dels propietaris perquè no podran utilitzar “ni un 50 ni un 30%” de les parcel·les. “Les unitats d’actuació seran molt limitades” i no tindran la possibilitat de desenvolupar-se de forma plena, com ha recordat Duró. En zona rural l’alçada de les edificacions no pot ser de més de 7,5 metres i al centre el màxim és de 12,5 metres. Per construir en dues de les tres zones que han delimitat necessites una parcel·la de 3.000 metres mínim i en cas que estiguin a 1.600 metres d’altura i en zona de difícil accés se’n necessiten 6.000 per poder edificar.
“El valor patrimonial ha baixat d’una manera consistent” i evidentment, les limitacions sí que “molesten”, però es considera que sí que s’ajusta a llei. Ara, “no construïm perquè no podem construir però en compensació de què”, s’ha demanat Duró, que ha afirmat que tot plegat és el cost de poder mantenir “la postal” de l’Andorra més bucòlica i natural. En aquest sentit, tot recordant que el comú d’Ordino no té segons quina capacitat, Duró s’ha mostrat convençut que “s’haurà de fer un esforç de solidaritat de l’Estat andorrà de cara als propietaris”.
Duró: “És un primer pas important de diàleg, tot no és perfecte. Però el comú ha obert la porta a discutir i tenir un diàleg permanent amb els propietaris”
Els canvis haguts al POUP i les reunions d’aquest dilluns tornen una mica la confiança en les administracions. I és que “molts dels propietaris ja no fan confiança” perquè és “com si esgarrapessin als comptes dels bancs”. “Al final, qui es ve a queixar, és aquell que no està content. Normalment això sol passar”, ha recordat la mandatària comunal ordinenca, qui també ha recordat que es va criticar al comú quan van decidir modificar el pla d’urbanisme.
Mar Coma ha recordat que “se’ns va criticar per no ser valents i aturar la construcció. Això és una realitat”. La cònsol considera que ara s’ha arribat a un equilibri. “No oblidem que els plans d'urbanisme es modifiquen cada sis anys. Si realment veiem que hi ha una necessitat més gran d'urbanització d'aquí a sis anys, en podrem tornar a parlar”, ha plantejat.
Comentaris (2)