El projecte de llei s’ha tramitat aquest dimarts i es votarà dijous i inclou una disposició transitòria que ‘salva’ les operacions compromeses abans d’aquest dimarts. En concret, la disposició estableix que “els titulars d’inversions estrangeres en immobles que acreditin fefaentment que abans del 5 de setembre del 2023 hi havia un acord de voluntats en relació amb la compravenda d’un immoble, el qual portava associat una transacció econòmica materialitzada amb anterioritat a aquesta data, extrem que cal acreditar igualment de forma fefaent, es tramiten de conformitat amb la normativa vigent amb anterioritat al 5 de setembre del 2023”.
Malgrat que el Col·legi d’Agents Immobiliaris (AGIA) no es pronunciarà formalment sobre la moratòria fins dijous, és cert que alguns dels professionals del sector consultats per l’Altaveu havien indicat el risc que suposava paralitzar també operacions que estaven a mig fer. En aquest sentit, un dels gestors immobiliaris consultats lamentaven el problema que podien tenir “la gent que han comprat i encara no ha escripturat perquè l’obra és retarda”. Les fonts immobiliàries consultades afegien que si davant d’aquest retard "no han demanat permís d’inversió estrangera perquè caduca als sis mesos així que ho havien de fer quan se sabés data d’entrega”. Per tant, “en dos dies no estan a temps de demanar penals i entrar-ho”.
Si no s’hagués adoptat la disposició transitòria que s’ha inclòs al projecte de llei, tot plegat hagués estat “un xou” i “la meitat d’immobiliàries ja poden tancar”. La disposició enunciada ‘salva’ aquesta problemàtica. El text tramitat deixa clar, també, que “les sol·licituds d’inversió estrangera en immobles presentades durant la vigència d’aquesta llei que no quedin incloses en el supòsit anterior s’entenen denegades automàticament i es consideren no formulades”. En canvi, “les sol·licituds d’inversió estrangera en immobles presentades abans de l’entrada en vigor d’aquesta llei s’han de tramitar de conformitat amb la normativa vigent en el moment en què es van presentar”.
Seguint amb la versió dels immobiliaris que han expressat la seva opinió a títol personal a l’Altaveu, al marge de l’AGIA, altres fonts consultades han indicat que la moratòria “afectarà molt a la venda de pisos, i no causarà cap efecte sobre preu de lloguer”. De fet, els consultats han assegurat que el que passarà, més enllà d’estroncar eventuals operacions, serà aconseguir una caiguda dels preus de venda. Però no hi haurà cap conseqüència, almenys a la baixa, sobre el lloguer.
“Pot ser que en aquest sentit acabi passant tot el contrari”. I el que reclamen els gestors immobiliaris, que en bona part parlen per boca dels propietaris amb els quals treballen, el que ha de fer l’administració és “aixecar la congelació al lloguer i posar un preu de referència”. I és que per aquesta part de l’equació de la problemàtica de l’habitatge, un dels inconvenients és que els promotors, els propietaris, no tenen prou garanties de res i no es decideixen a construir.