Manifest ciutadà per canviar la Llei del sòl per posar fi al creixement excessiu de la construcció

El document ha estat impulsat des del grup Andorra SOS i defensa que cal limitar l’urbanisme, revisar el model d’inversió estrangera i fer servir la fiscalitat per garantir l’impuls d’habitatges socials i altres equipaments

Vista de la Massana amb grues des des Sant Cristòfol d'Anyós. Albert Sanjuan

Reformar la Llei del sòl per limitar les zones en les quals es pot edificar i redefinir tant les unitats d’actuació com el nombre de metres quadrats permesos. Es la principal petició del manifest que ha fet públic SOS Andorra, un moviment “social i pedagògic” que vol conscienciar de la necessitat d’apostar per un “creixement qualitatiu” i per repensar l’urbanisme al Principat per posar fer a la construcció desaforada dels darrers temps. El grup també considera necessari revisar l’actual model d’inversió estrangera i fer servir la fiscalitat com a eina per controlar tant els projectes que es fan com per garantir que s’impulsa habitatge social i equipaments per a la ciutadania.

El manifest s’ha fet públic, per ara, a la plataforma Change.org, però la intenció és presentar-lo en actes previstos al llarg d’aquest mes. Com a mínim, n’hi ha un previst el dia 12 a la biblioteca d’Ordino, on tres estudiants presentaran el treball que han fet sobre la possible revisió del pla d’urbanisme de la Massana, i el dia 17 a Canillo. De moment, però, ja va sumant suports. Són ja més 300 les signatures aconseguides a través de la web.

Fonts de Sos Andorra s’han definit com un “moviment social i pedagògic” que aplega gent de diferents sensibilitats però amb una preocupació clara: el creixement desaforat a nivell urbanístic que està vivint el país. Deixen clar que “no volem que es polititzi i que cap partit se n’apropií de la iniciativa”. I, sobretot, entenen que cal conscienciar la ciutadania que “cal fer les coses de forma diferent”.

El manifest, que ja supera les 300 signatures de suport a Change.org, es vol presentar públicament en actes previstos a la biblioteca d’Ordino el dia 12 i el 17 a Canillo

En el manifest, posen en relleu que el Principat afronta “una greu crisi interna social de natura econòmica i urbanística que ens obliga a repensar l’ocupació del sòl i les seves profundes repercussions en la configuració del territori”, tot alertant de “les implicacions ambientals, socioculturals i polítiques” que tenen “un abast immens”. En aquest sentit, constaten que “l’excés d’edificació i l’ús irracional del sòl malmeten de forma irreversible l’equilibri i la cohesió social, mediambiental, urbanística i paisatgística del país amb un impacte directe en la salut de la població”. A més, lamenten que hi ha un “caràcter majoritàriament especulatiu de la construcció” i que això provoca “una vulneració flagrant de drets com ara el d’un habitatge digne per a tothom i la conservació del patrimoni andorrà”, recollits a la Constitució.  

Davant aquesta realitat, consideren necessari “un viratge enèrgic i urgent” per “revertir la situació abans que el país quedi desfigurat per sempre més”. I, per tant, exigeixen “mesures immediates que aturin la previsió actual i promoguin els drets bàsics de la ciutadania i els vinculats al territori”.

I això es tradueix en un primera reivindicació: “reformar la Llei general d’Ordenació del Territori i Urbanisme”. Aquesta modificació ha d’aportar “una visió territorial ben coordinada entre les parròquies i que sigui coherent independent”. I, sobretot, que limiti i defineixi zones lliures d’edificació al mateix temps que redefineix les unitats d’actuació i la seva volumetria. És a dir, els metres quadrats que s’hi poden construir.

També entenen que cal posar fi a l’actual “creixement quantitatiu”. Toca, asseguren, limitar-lo amb estudis demogràfics rigorosos. Parlen, fins i tot, de quotes anuals en la superfície de construcció. A la vegada, entenen que cal “revisar i filtrar el model actual d’inversió estrangera dirigint-la cap a sectors específics, perquè aquesta sigui un avenç per al conjunt del país”.

Una altra demanda és que s’aposti per la fiscalitat com “a eina al servei de l’urbanisme” que permeti “la construcció d’habitatges de promoció oficial i social, equipaments, parcs o serveis d’interès general”. I tot això amb una perspectiva no únicament centrada al país sinó “apostant per la cooperació pirinenca transfronterera”.

Des del grup es defensa que “Andorra necessita redefinir amb urgència el seu model de país” i que això és responsabilitat de totes les administracions. “És imperiós corregir les conseqüències d’una especulació feroç que està representant una desfiguració social, política, paisatgística i ambiental del nostre petit i fràgil  país”, remarquen.