Així, a través d’un comunicat, l’executiu ha anunciat que s’ha aprovat enviar a tràmit parlamentari una modificació de la Llei General d’ordenament del territori i urbanisme (LGOTU) que té l’objectiu “de permetre la pròrroga de les suspensions temporals de llicències durant la fase d’estudi i redacció dels Plans d'Ordenació i Urbanisme Parroquials (POUP)”. Aquesta mesura es podrà prolongar des de l’inici de la redacció de la normativa fins a la seva aprovació definitiva, amb la idea de “de garantir que els nous projectes urbanístics s’ajustin a les capacitats reals dels territoris i al futur planejament i siguin coherents amb un model de desenvolupament territorial més sostenible”.
Bàsicament, el projecte de llei conté la disposició que ja s’havia inclòs -sense explicar-ho públicament- en una altra modificació de la Llei del sòl: la que ja fa dies que es troba a tràmit amb diferents mesures que han de servir per afavorir les explotacions agrícoles i ramaderes. La voluntat inicial era que aquest primer text estigués ja aprovat, però no es va tenir en compte un detall (o no tant detall): que els grups parlamentaris, lògicament, tenen el dret a fer esmenes.
I, si en línies generals, totes les bancades consideraven que la mesura de permetre la pròrroga de la suspensió de llicències era necessària, hi ha algunes que han fet notar que no comparteixen tot el gruix de les accions dedicades al sector primari. Ras i curt, que volen fer les seves propostes de modificació. I, per tant, presentar esmenes i treballar la llei en comissió. Això suposava que la llei no hauria estat aprovada a temps -més tenint en compte el temps que posteriorment es necessita per ser validada pels Coprínceps- perquè estigués en vigor abans del 24 d’abril, que és quan la Massana, tant sí com no, necessita aprovar un allargament de la moratòria. Al comú, segons fonts consultades per Altaveu, es temia que, si s’aixecava, es rebrien nombroses demandes per impulsar plans parcials abans que es tingués aprovat un nou POUP que, ja es té clar, serà molt més restrictiu.
Fonts parlamentàries consultades han expressat el malestar que els ha generat la forma de fer de Govern. Consideren que, en certa forma, se’ls limitava la seva tasca. I, per això, a l’hora de debatre l’afer, hi ha grups que han deixat clar que no hi renunciaven a fer esmenes. I, per tant, ha tocat activar l’altra via. Entenen que, en tot cas, no s’haurien d’haver ajuntat les dues coses.
I, efectivament, ara se separen. La modificació legislativa s’ha tramitat per la via d’extrema urgència. És a dir, s’ha de votar en un termini màxim de 48 hores. Dijous, en una sessió de Consell extraordinària. I no s’hi podran fer esmenes.
En el comunicat, govern explica que “la ve després d’haver analitzat les necessitats expressades per la majoria dels comuns”. I, en especial, per la Massana on, com havia explicat Altaveu, la moratòria expira el dia 24. Ara bé, també s’hi podran beneficiar Andorra la Vella i Sant Julià, també amb suspensions de llicència en marxa per revisar els respectius plans d’urbanisme. Així, el text, pel que fa als terminis, s’estableix, per una banda, una pròrroga de fins a un any i sis mesos de les suspensions temporals de llicències urbanístiques en curs a causa dels processos de revisió o adaptació dels POUP derivats de l’anàlisi inicial dels estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial. Per altra banda, una pròrroga de fins a sis mesos si ho justifica l’abast de les al·legacions presentades durant el període d’informació pública. En el cas que es concorrin aquestes dues circumstàncies al mateix temps, s’estableix que aquesta prorrogació excepcional de la suspensió temporal de la concessió de llicències es limiti al termini màxim de divuit mesos, de manera que no es puguin acumular els dos períodes de prorrogació excepcional fixats.
Comentaris (4)