Injecció de més de 40 milions els propers mesos per posar al mercat 186 pisos de lloguer assequible

Territori i Habitatge anuncia la compra imminent de cinc immobles i l’arrendament de quatre edificis més, la majoria hotels tancats des de fa temps, per reconvertir-los en habitatges d’una mitjana de 60 metres quadrats

Víctor Filloy durant la compareixença.

El que era un secret a veus ho ha confirmat aquest dimecres el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy. El Govern comprarà de manera imminent cinc immobles, signarà un conveni o una reserva d’adquisició de dos més, i arrendarà quatre altres edificis. Excepte un dels immobles dels quals encara no podrà disposar l’administració, els deu restants hauran de ser sotmesos a notables treballs de rehabilitació. Tot plegat tindrà un cost mínim de 40 milions d’euros i permetrà posar al mercat de lloguer a preu assequible en un termini d’entre un i tres anys 186 habitatges d’una mitjans de 60 metres quadrats.

Filloy ha anunciat aquest dimecres, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, el ‘resultat’ del concurs convocat per a l’adquisició o arrendament d’immobles que en el moment que se signin els respectius contractes han d’estar buits, en desús. De fet, el ministre ha admès que la majoria dels hotels que s’adquiriran o es llogaran -vuit de les onze unitats que entren en la operació- i també els tres edificis plurifamiliars fa “molts anys que estan tancats”. Només un dels immobles, un dels hotels a adquirir, ha estat acollint temporers aquesta temporada hivernal. L’acció “pretén incorporar habitatges al mercat de protecció pública”, ha ressaltat el titular de Territori i Habitatge.

Caldrà desemborsar d’immediat 17,3 milions i, després, sota la fórmula del crèdit extraordinari, afegir-hi els 11,7 més per als dos immobles que no entren en la primera tongada d’operació de compra-venda i els 11,6 milions més que costaran com a mínim les reformes

Arran de l’esmentat concurs finalment es van admetre onze unitats immobiliàries. També es van oferir dos terrenys, però en aquesta ocasió, ha recordat Filloy, no era el tipus de bé que entrava en joc, encara que la propera legislatura hi pot haver algun programa on els terrenys sí que puguin ser valorats. Per una qüestió pressupostària, de manera imminent s’adquireixen cinc immobles i es lloguen els quatre que es van oferir sota aquesta modalitat, tres d’ells per un període de 30 anys i el quart, per un termini de mig segle.

¿Per què ara només s’adquireixen cinc dels set immobles que es van proposar per formar part d’una operació de compra-venda? Perquè per aquesta ocasió, el Govern només disposava d’una partida d’onze milions. I la compra d’aquests immobles, que permetran posar al mercat 86 habitatges aproximadament, tindrà un cost de 10.627.704,78 euros. Els dos immobles restants, tots dos situats a Andorra la Vella, tindrien un cost d’11.753.682,74 euros.

Com que no es disposa del pressupost necessari, per aquests dos darrers, es farà una actuació legal -conveni, arres…- que suposi una reserva de compra. Un dels dos edificis en qüestió -probablement l’antic hotel Àrtic, encara que Filloy no ha volgut donar cap nom- serà rehabilitat per la pròpia propietat i, per tant, probablement serà el primer que pugui ser ocupat. Aquests dos immobles que ara mateix no s’adquireixen han de permetre posar al mercat 39 pisos.

El ministre ha admès cert cansament quan se li ha demanat si li quedarien forces per continuar.

Quant als quatre edificis (que facilitaran 61 habitatges més) que es lloguen, la partida pressupostària disponible màxima era de 8 milions. En total, l’arrendament que haurà d’assumir l’administració per al global d’anys de lloguer serà de 6.634.862,70 euros. Per rehabilitar tots els immobles que acabaran formant parc del marc immobiliari públic, les estimacions fetes pels taxadors que van visitar els immobles xifren necessària una inversió d’11.615.073,51 euros. Si sumen totes les xifres donades fins ara veuran que dona un resultat de 40.631.323 euros. Dividit per 186 habitatges totals, surt a una mitjana de 218.448 euros per cada pis.

L’antic hotel Àrtic passarà a ser un dels immobles adquirits per l’Estat?

Caldrà, doncs, desemborsar d’immediat 17,3 milions i, després, sota la fórmula del crèdit extraordinari, afegir-hi els 11,7 més per als dos immobles que no entren en la primera tongada d’operació de compra-venda i els 11,6 milions més que costaran com a mínim les reformes, que ja se sap que quan s’entra a fer obres, tot s’encareix. Filloy ha explicat que a final d’any es podrien licitar les primeres obres una vegada s’hagin redactat els projectes necessaris. I ha situat en un any i mig la mitjana de la durada dels treballs que caldrà efectuar.

BALANÇ

És a dir, que la majoria d’immobles que ara passin a formar part del parc públic no es podran efectivament utilitzar fins ben bé al 2025. “La llista d’actuacions fetes hi és, les accions hi són, que es podrien haver fet abans? Potser sí”, ha afirmat el titular de Territori i Habitatge en funcions, que ha defensat la feina feta en global i el fet que ha estat “una legislatura atípica com tots saben. Bàsicament hi ha hagut dos anys per fer polítiques d’habitatge” perquè els dos inicials, ha justificat Filloy, es van haver de dedicar a la crisi sanitària i les seves conseqüències.

Filloy no ha volgut avançar noms de propietats. Més enllà dels dos immobles que seran adquirits una mica més endavant, tots dos a la capital, la resta d’edificis que entren en el procés, ja siguin sota la fórmula de la compra o sota el sistema de l’arrendament estan situats a Canillo en un cas, a Encamp en un altre, dos a Ordino, un altre encara a Andorra la Vella i fins a quatre immobles a Sant Julià 

El ministre ha recordat que, fins ara, la problemàtica de l’habitatge era “una qüestió que s’afrontava cíclicament” i que en aquesta ocasió s’ha anat més enllà, regulant, legislant, creant l’Institut de l’Habitatge… creant un marc que, ha argumentat, aquesta propera legislatura tindrà una visualització més física, amb “accions més concretes”. I és que en matèria de polítiques d’habitatge “els resultats arriben a llarg termini” i, més encara, quan s’ha de crear un marc regulador en moltes ocasions partint del no res. “Ha estat una legislatura dura, en què la necessitat feia donar respostes immediates” i això ha comportat “un cert cansament”, ha indicat Filloy quan se li ha demanat sobre si tenia eventuals ganes de repetir al capdavant del ministeri.

El ministre ha explicat que falten alguns serrells per tancar els acords o les escriptures públiques i signar els contractes de lloguer. Del manteniment dels edificis que siguin arrendats, l’administració se’n farà càrrec. Filloy ha afirmat que ara encara no és el moment de fer públiques les titularitats (ni els noms amb els quals siguin eventualment coneguts) de les propietats que entraran en l’operació. Però ha defensat la “transparència” del procés i ha afirmat que una vegada tancats del tot els acords es publicitarà tot plegat, perquè la Llei de transparència també hi obliga.

En tot cas, i més enllà dels dos immobles que seran adquirits una mica més endavant, la resta d’edificis que entren en el procés, ja siguin sota la fórmula de la compra o sota el sistema de l’arrendament estan situats a Canillo en un cas, a Encamp en un altre, dos a Ordino, un altre encara a Andorra la Vella i fins a quatre immobles a Sant Julià de Lòria. Filloy ha destacat que del preu de taxació inicial, les propietats han aplicat un descompte. La taxació pericial immobiliària en el cas dels immobles de compra va ser de 24.945.648,96 euros mentre que les ofertes finals sumen 22.381.387,52 euros.

ALTRES ACCIONS

El ministre de Territori i Habitatge en funcions ha destacat a partir de les diferents actuacions del Govern per crear un parc públic d’habitatges de preu assequible es podria posar al mercat uns 310 habitatges. Aquesta xifra té en compte els 44 habitatges del futur edifici d’habitatges de promoció pública a preu assequible de Borda Nova; els 147 habitatges adjudicats pel programa presentat avui; els 39 habitatges que es podrien adquirir dels dos edificis que han quedat fora de l’adjudicació per manca de disponibilitat pressupostària; els 42 habitatges que representaria l’adquisició de dos blocs de pisos al comú de la Massana; i els 36-40 habitatges que sumarà l’edifici en construcció a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany que impulsa el comú en col·laboració amb l’executiu.

Etiquetes: