Els economistes proposen invertir a territoris veïns per poder derivar part de la població

L’entitat defensa que cal arribar a acord amb els governs de l’entorn per fer projectes conjunts que podrien fer més atractives aquestes regions properes per gent que hi vulgui viure tot venint a treballar al Principat

Mesas i Davan han representat el Col·legi davant la comissió.
Mesas i Davan han representat el Col·legi davant la comissió. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

El Col·legi d’Economistes considera que cal avaluar la cessió temporal de sol públic, bàsicament dels comuns, per tirar endavant projectes d’habitatges que donin resposta a la situació actual. També s’ha apuntat la idea de desenvolupar zones urbanes “compactes”, amb concentració de serveis, per evitar desplaçaments així com una necessitat de millorar la coordinació entre administracions i, fins i tot, amb governs veïns per planificar inversió en zones properes. Aquesta es podria vehicular en infraestructures però també en habitatge per si part de la població considera interessant anar a viure fora del Principat.

Són algunes de les propostes que s’han posat a la taula durant la compareixença de representants de l’entitat davant la comissió del Consell General que analitza la futura reforma de la Llei del sòl. Durant l’acte, Sílvia Davan, vocal del col·legi, ha posat en relleu els diferents objectius que, al seu entendre, hauria de tenir la futura legislació. “Ha d’aconseguir la sostenibilitat ambiental, social i econòmica”, ha afirmat. Altres fites haurien de ser “millorar la mobilitat, garantir l’equitat amb les generacions futures i adequar l’urbanisme a la realitat del territori”.

Posteriorment, han desgranat diferents propostes que, entenen, s’haurien d’intentar tenir en compte a l’hora de fer la reforma legislativa. Entre altres, Mesas ha defensat la necessitat d’intensificar la cooperació entre el sector públic i privat. Aquesta es podria desenvolupar en diferents sentits. Per exemple, amb la “cessió temporal de sol comunal” a promotors o cooperatives d’habitatge per poder impulsar projectes de construcció de pisos. Aquesta concessió, ha explicat, podria ser a llarg termini (50 o 80 anys), sempre amb algun retorn per al comú més enllà de la recuperació del terreny un cop esgotat el termini. I sempre “assegurant que es destinin a col·lectius prioritaris”.

Sobre la taula també s’ha posat la possibilitat d’impulsar “fons d’inversions sobirans publico-privats” amb els quals “finançar projectes estratègics”. Així, les entitats públiques podrien aportar sòl i els privats diners, amb una garantia de retorn. D’aquesta forma, es podrien impulsar equipaments que són necessaris.

A la vegada, Mesas i el seu company a la junta David Berruezo han indicat que caldria “desenvolupar plans conjunts amb els països veïns” per “compartir inversió en infraestructures i serveis”. Entre aquestes, millores a les carreteres o l’impuls de línies de ferrocarrils. Però no únicament aquestes. També han obert la porta a la possibilitat d’invertir en àmbits com l’habitatge, tot recordant que zones properes tenen ara “un problema que és tan nostre com seu”. Així, ha apuntat que, amb aquestes actuacions, podria haver-hi gent que trobés atractiu viure allà però treballar al Principat, com succeeix ara a algunes zones frontereres entre França i Suïssa.

Paral·lelament, també s’ha defensat que cal apostar per la creació de zones on es concentrin habitatges amb serveis. Això serviria per “preservar l’entorn natural, evitar la dispersió urbanística i reduir els desplaçaments en vehicles”. Serien, ha apuntat, “àrees urbanes compactes i multifuncionals on totes les necessitats estiguin a prop”. El col·legi també considera necessari apostar per promoure la rehabilitació d’edificis i per potenciar un turisme que pernocti més dies al país per incrementar la despesa que fan.

Comentaris (30)

Trending