Els constructors insisteixen que s’han de planejar abocadors a totes les parròquies

Davant la comissió parlamentària que analitza la reforma de la llei del sòl, l’Acoda posa en relleu les dificultats i riscos de l’actual situació, a la vegada que posen sobre la taula la proposta d’un sistema de quotes que permeti organitzar millor el creixement urbanístic i el sector

Dalmau i Armengol, al primer pla, amb la presidència de la comissió.
Dalmau i Armengol, al primer pla, amb la presidència de la comissió. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Els constructors alerten que l’actual situació dels abocadors al país comporta serioses dificultats i, fins i tot, riscos. Per això, consideren necessari que, en el marc de la futura reforma de la llei d’urbanisme també cal plantejar la necessitat de garantir que aquestes instal·lacions -les que serveixen per llançar terres i pedres, hi seran. I, sobretot, que hi hagi més d’una i ben repartides pel Principat. A la vegada, davant la comissió del Consell General que avalua el canvi legislatiu, ha insistit en la proposta d’un sistema de quotes per a projectes constructius i, recollint el que també han proposat els enginyers, una planificació de les reserves de sòl necessàries per a aquestes i altres instal·lacions.

Durant la compareixença, la gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), Mònica Dalmau, ha fet una radiografia del sector i ha alertat, justament de dues problemàtiques que l’afecten: la dificultat per trobar mà d’obra per afrontar el volum de feina dels darrers temps, fet que, ha lamentat, “genera intrusisme i situacions de precarietat laboral”, i la manca d’abocadors. Aquest punt, posteriorment, ha estat recollit pel president, Miquel Àngel Armengol.

Així, ha posat en relleu les dificultats de la situació actual, amb “un abocador i mig”. No s’ha estat de remarcar que els horaris del de Sant Julià “són complicats” i que, pel que fa al del Maià, el fet de funcionar només uns mesos -tanca a l’hivern- genera problemes. “És poc sostenible”, ha afirmat, tot alertant, fins i tot, que suposa riscos a nivell de trànsit en concentrar en aquest temps un gran volum de moviments de camions.

Coma escolta la presentació del president de la comissió, Jordi Casadevall.

Relacionat

Els pagesos demanen que es puguin millorar finques no utilitzades amb terres de la construcció

Per això, entén que “cal fer reserves de sol a totes les parròquies”, tot assegurant que el fet que hi hagi múltiples instal·lacions, sempre per recollir únicament terres i roques, tindrà avantatges. Així, “ajuda a reduir els costos de les obres i el nombre de camions a les carreteres”, a la vegada que pot a servir per “millorar terrenys”. En aquest sentit, també s’ha mostrat partidari de la proposta llançada per l’Associació de Pagesos per poder fer moviments de terres que serveixin per millorar terrenys agrícoles actualment poc aprofitats per les seves dificultats orogràfiques. Hi ha pagesos d’Andorra que ens han dit que ho volen fer, però cal facilitar-ho”, ha comentat, tot lamentant que, ara “els tràmits són complicats” i que “cal donar més seguretat jurídica” i que els projectes executius puguin “ser més senzills”.

La reserva d’espais per a abocadors seria una de les missions que hauria d’abordar un organisme que es proposa crear des de l’Acoda: una taula tècnica nacional d’infraestructures. Aquesta estaria configurada per tècnics de Govern i comuns, representant dels enginyers i arquitectes i altres entitats, com ara la mateixa patronal de la construcció i hauria, un cop “definit el model de país què volem, plantejar quines infraestructures són necessàries, fer la reserva de sòl i promoure la seva execució”.

Des de l’Acoda, també s’ha insistit en la proposta d’establir quotes de construcció, entenent que permetria un creixement més sostenible i, a la vegada, més assumible pel sector. “Evitaríem tenir puntes i, després, moments en els quals`gairebé no tenim feina”, ha indicat Armengol, que ha remarcat que “això aporta seguretat jurídica perquè el propietari sabrà què pot construir ara i d’aquí a quatre anys, però també dona estabilitat al sector i facilita planificar la mobilitat”.

Comentaris (13)

Trending