Casal ha assegurat que “al darrere de la llei del 2022 [la que establia la necessitat de fer els estudis] hi ha una voluntat nacional”. I que, ara, s’està a l’espera de tenir tots els estudis per poder-los valorar. En aquest sentit, ha aprofitat per llançar novament un dard al comú d’Escaldes pel fet que “dos anys després” encara no hagi presentat el seu treball.
“Sí que hi haurà un estudi de càrrega nacional”, ha remarcat el ministre, tot deixant clar que “al final del procés ens pronunciarem”. També ha volgut defensar que “les directrius d’ordinació” que es van facilitar als comuns per tirar endavant aquesta tasca “eren clares”. En tot cas, ha deixat clar que “farem un estudi global per dimensionar i planificar les necessitats de les inversions que són de la nostra competència”.
Des de Concòrdia, però, s’ha estat més escèptic. Escalé ha remarcat que encara “vivim un moment de construcció desbocada” i ha lamentat que els estudis de càrrega no s’han fet en les millors condicions possibles, tot indicant que hi havia “criteris pocs definits”, que “han faltat dades” i que “no s’ha treballat amb les mateixes empreses”. També volgut respondre al dard cap a Escaldes, indicant que “tenim constància que s’entregarà en pocs dies”.
LLEIS LABORALS
Govern també ha aclarit la voluntat de modificar les lleis laborals per incrementar i reforçar la representació dels treballadors a les empreses. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha apuntat que s’està iniciant un treball conjunt al Consell Econòmic i Social entre patronal i sindicats per cercar el “màxim consens” i, posteriorment, poder fer les modificacions legals escaients. En aquest sentit, ha explicat que l’executiu s’encarregarà de pagar els assessors de totes dues parts. Així ho ha apuntat a preguntes de la consellera socialdemòcrata Judith Casal, que l’ha acusat de trencar l’acord que havien assolit ara fa uns anys. Marsol ha negat aquest aspecte: “estem fent el que ens vam comprometre, però hem pensat que no era bo fer-ho unilateralment”.
La ministra ha anunciat que l’any vinent es preveu una revisió i actualització de l’estratègia nacional d’innovació i emprenedoria amb l’objectiu que aquests dos àmbits “segueixin sent un motor de la nostra economia”. Ho ha fet responent a la pregunta que havia formulat la consellera general de Concòrdia Núria Segués, que ha remarcat que “és imprescindible avançar cap a sectors diferents”.