Aval gairebé unànime al canvi per permetre allargar la suspensió de llicències urbanístiques

Tots els grups del Consell General voten a favor del text amb l’excepció d’Andorra Endavant, que opta per l’abstenció, ja que, tot i no compartir les moratòries, sí que vol tenir “empatia” amb la Massana, el comú que més urgentment necessita poder aplicar la mesura

Raul Ferré, durant la seva intervenció defensant la llei.
Raul Ferré, durant la seva intervenció defensant la llei. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

El Consell General ha donat el vistiplau al canvi legal que ha de permetre als comuns allargar les suspensions temporals de llicències urbanístiques durant els processos de revisió dels plans d’ordenament parroquials (POUPs). Ho ha fet, a més, amb gairebé plena unanimitat. Hi han voltat a favor tots els grups, amb l’excepció d’Andorra Endavant, que ha optat per abstenir-se, tot remarcant que no comparteixen les moratòries, però per “empatia” amb la Massana, parròquia que necessita poder aplicar la mesura de forma urgent. La resta de forces ha compartit la modificació legislativa per poder donar “més marge” a les corporacions per reformar les respectives la normativa sense els riscos que comportaria haver de fer-ho de forma precipitada.

El text ha tirat endavant de forma folgada i, de fet, sense cap vot en contra. L’única formació que no hi ha donat suport ha estat AE que, com ha explicat la seva líder, Carine Montaner, sempre ha estat “contrària” a les moratòries. “No compartim aquest model, perquè dona mala imatge del país, provoca un efecte crida i espanta els inversors”, ha comentat. Tot i això, s’ha optat per l’abstenció perquè s’és conscient del que suposaria per a alguna parròquia no poder disposar ja d’aquesta opció. “Per empatia amb la Massana”, ha indicat.

En defensa de la llei, el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, ha defensat que la nova legislació “permet als comuns disposar del temps necessari per avaluar les infraestructures existents, els recursos que es tenen i la necessitat de garantir una bona planificació urbanística”. I, això, ha indicat, “assegura la coherència i estabilitat del planejament territorial”. El text ajudar a “garantir una transició ordenada i més sostenible en favor de fer una planificació urbanística adaptada a les necessitats de cada parròquia”.

Vista general de la Massana, la segona parròquia amb més augment de població.

Relacionat

Govern tramita a correcuita un canvi legal per evitar que s’aixequi la moratòria a la Massana

D’una forma similars s’han expressat els altres grups parlamentaris. La socialdemòcrata Susanna Vela ha posat en relleu que “el procés de revisió dels POUPS requereix temps i, d’aquesta forma, donem més marge als comuns”. Així, es podran “evitar decisions precipitades que poden comprometre el territori”.

Per la seva banda, des de Concòrdia, Jordi Casadevall ha defensat la mesura com “a necessària”, però també ha advertit que, al seu entendre, “encara no és suficient”, ja que “potser cal plantejar nous instruments de planificació”. També ha volgut fer una demanda clara a Govern: “que agilitzi els treballs d’anàlisi dels estudis de càrrega i l’elaboració del treball a nivell nacional”. En aquest sentit, ha avisat que, en cas contrari, la comissió que aborda la reforma en profunditat de la Llei del sòl haurà de demanar més temps.

Des de la majoria, la demòcrata Gemma Riba ha destacat que “és una eina fonamental, necessària i urgent per als comuns”, que els atorgarà “18 mesos suplementaris per avaluar el context urbanístic parroquial”. D’aquesta forma, “tindran temps per garantir que el pla s’ajusti als objectius de desenvolupament harmònic i sostenible de la parròquia i a les seves necessitats”.

Un cop validat el text, s’obre el termini perquè sigui analitzat pels Coprínceps i signat. Llavors, es publicarà al BOPA i entrarà en vigor. Tot hauria de completar-se amb prou temps perquè, el dia 24, la Massana pugui aplicar-lo tot allargant la moratòria actualment vigent.

Comentaris (7)

Trending