L’Acoda proposa emmirallar-se en Suïssa i estendre el sistema de quotes de construcció a tot el país

L’entitat ha fet arribar una carta a tots els comuns perquè apliquin també el model de la Massana argumentant que els seria positiu per organitzar-se i poder assumir millor els projectes ja que ara “es troben desbordats”, ha dit Sansa

Vista general de la capital amb moltes grues.

L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) ha fet arribar una carta a tots els comuns on demana estendre el model de quotes de construcció que ha implantat la Massana arreu del país. I ho fa exposant el cas suís, que consideren que pot ser una bona opció on emmirallar-se. Ho ha anunciat la cònsol de la Massana, Eva Sansa, durant la sessió de consell de comú d’aquest dilluns exposant que els contractistes els han reconegut que van “desbordats” a nivell de projecte i que un sistema de quotes el seria d’ajut per planificar-se, assumir la feina i a més, moderar el creixement i fer-lo sostenible.

En la missiva de l’Acoda s’exposa a grans trets el funcionament de la Llei Federal sobre l’Ordenació del Territori que té en vigor Suïssa, un element que es considera “una peça clau” en l’ús del sòl i la planificació territorial, ja que promou un “desenvolupament coherent” que té en compte les necessitats d’habitatge, infraestructures, activitats econòmiques i la protecció del medi ambient. En definitiva, exposa, l’Acoda, “busca evitar el creixement desmesurat de les ciutats i el malbaratament en recursos naturals”.

A Suïssa cada cantó és responsable de la seva pròpia planificació territorial, amb l’obligació de complir amb les diferents directrius federals establertes, per tant, es poden adaptar les necessitats locals mantenint una coherència a nivell nacional. Igualment, els cantons han de presentar un pla de desenvolupament territorial que garanteixi una distribució equilibrada de l’ús del sòl i el creixement urbanístic.

En el cas d’Andorra, apunten, es podria establir un sistema similar en què cada parròquia elabori un pla d’ordenació territorial que s’ajusti a les necessitats locals tenint en compte les directrius generals del Govern i els estudis de càrrega. Mentre aquestes no estiguin disponibles, proposen que els comuns apliquin el sistema de quotes, “més conservador”, i posteriorment adaptar-lo. Així, s’aplicaria un càlcul per limitar la construcció anual a cada parròquia dividint els usos dels sòl:un percentatge per a habitatges plurifamiliars, un per habitatges unifamiliars, un altre per a promocions comercials i un altre per a usos esportius, industrials, etcètera. D’aquesta manera consideren que es podria controlar el tipus de construcció i evitar “la saturació de determinades àrees o l’expansió desmesurada de la urbanització”, alhora que es donaria “estabilitat al sector amb una visió més a llarg termini”.

BALANÇ

Sansa no hi ha mostrat inconvenient tenint en compte que la Massana ja ho aplica i de fet, en fa “un balanç molt positiu”. “És veritat que els ingressos de la construcció davallaran, però no ho podem tenir tot”, ha afirmat, remarcant que es vol una parròquia “ordenada”. De fet, no ha amagat que es vol intentar que el sistema perduri “durant anys perquè la necessitat de la parròquia és aquesta”, recordant els problemes que hi ha a nivell de l’abastiment d’aigua potable.

Durant la sessió de consell de comú des de la minoria d’Amb Seny s’ha demanat, precisament, si la majoria podia fer públic el balanç dels metres quadrats en què ja s’ha aprovat construir i els projectes que de moment s’han inadmès, per poder tenir clara “la situació actual” abans de fer la planificació per a l’any vinent. De fet, Guillem Forné ha explicat que tenien constància de “moltíssimes inadmissions” de noves propostes, que respondrien, precisament, al fet que en algunes zones ja s’ha arribat al límit.

Sansa, en la roda de premsa posterior, ha indicat que en alguns quarts el percentatge permès de construcció “s’ha exhaurit molt ràpidament i en altres caldrà esperar diversos anys per desenvolupar tot el que volen tirar endavant”. Aquest darrer cas, seria per exemple, a la zona de Sant Cristòfol. “S’han entrat alguns xalets o unifamiliars que no ni tan sols entraran en la quota de l’any que ve”, ha reconegut.

Precisament en la sessió d’aquest dilluns s’ha aprovat una modificació del decret de suspensió de noves llicències perquè des del comú s’han adonat que la prohibició vigent no es pot aplicar en les reparcel·lacions de terrenys ja consolidats

PARCS SOLARS

Finalment, s’ha aprovat també una modificació del decret de suspensió temporal de construcció de parcs solar per incloure una nova excepció. Fins ara en quedaven fora les plaques a les teulades per a instal·lacions d’autoconsum i els parcs projectats en terrenys comunals, i ara s’hi inclouran també els projectes en terrenys dels quarts. “Són terrenys públics i per tant, han de tenir la mateixa consideració que els de titularitat comunal”, ha detallat Sansa.