Diverses fonts consultades han assegurat que com ha passat en altres ocasions, en el cas del concurs convocat pel comú d’Andorra la Vella atès que el contracte de la pòlissa amb el Crèdit que garantia el PIAM arribava al seu terme, les pressions externes haurien fet decantar la balança de la corporació de la capital cap a l’entitat que ja tenia concedida l’assegurança. “A tot concurs d’aquestes característiques que es presenta Crèdit Andorrà hi ha tensions, sembla que és obligatori que hagi de guanyar”, han assegurat fonts bancàries.
Les fonts consultades han assegurat que tot sembla indicat que serà Crèdit Andorrà qui retindrà el PIAM dels funcionaris d’Andorra la Vella, que des d’aquest mandat contribueixen a finançar-lo. No obstant això, l’oferta de MoraBanc seria de manera integral substancialment millor. L’entitat blava hauria fet “una estratègia que feia impossible no guanyar; si el comú atorga l’assegurança a Crèdit Andorrà, aquest banc hi perd diners”, han explicat fonts consultades.
Altres consultats han explicat que en aquesta tipologia de concursos, tots els els promotors dels mateixos acaben incloent al plec de bases, com una de les variables del concurs, l’experiència en aquest tipus de producte. “Com que Crèdit Andorrà sempre guanya, sempre té mes experiència. És una roda”. El peix que es mossega la cua. MoraBanc ja està analitzant amb els responsables del producte i els seus assessors jurídics la viabilitat d’impugnar el concurs quan es confirmi que no han estat els triats, encara que ara per ara preval el parer que “és perdre el temps”.
El fons de pensió de Govern
Fa un temps, una situació similar va passar amb el fons de pensió dels funcionaris de Govern. També es va treure a concurs la gestió d’aquell fonts, i Crèdit, MoraBanc i BancSabadell van fer apostes molt fermes. Sobretot les dues darreres entitats, que volien guanyar l’aposta a la primera. Amb tot, Crèdit Andorrà es va imposar. En dues ocasions. Perquè després de la primera designació, BancSabadell va presentar un recurs administratiu que va forçar a fer algunes correccions davant les mancances que presentaven les valoracions.
Fetes les matisacions pertinents per part de la comissió gestora del fons de pensió, es va tornar a declarar vencedor el Crèdit Andorrà. I, finalment, BancSabadell va declinar judicialitzar la causa. Segons fonts bancàries, l’entitat de matriu catalana va deixar córrer una possible acció judicial per no paralitzar la gestió dels fons i córrer el risc que aquest fet perjudiqués els propis funcionaris.