Ara mateix, un executiu liderat per Espot elegit en segona votació i, per tant, que disposi només de suports puntuals sembla l’escenari més probable. Però fins al 2 de maig poden passar moltes coses. El primer de tot és que els demòcrates es ressituïn. El pitjor escenari que s’havien traçat era l’obtenció de 13 consellers i poder pactar amb Ciutadans Compromesos (CC) a canvi d’algun ministeri i molt probablement la subsindicatura (Raül Ferré tenia molts números per assumir el càrrec al costat de Roser Suñé, que encara avui és la principal aspirant a esdevenir la primera síndica de la història del país). Actualment DA no en té prou amb CC i ha de buscar altres aliances.
La ‘via laurediana’ semblaria la més natural: una entesa entre els Reig (demòcrates) i els Pintat (terceravia), però aquest darrer vol ‘recuperar’ el comú i ha d’anar amb peus de plom
La ‘via laurediana’ semblaria, sobre el terreny, la més natural. Seria una entesa entre els Reig (demòcrates) i els Pintat (terceravia). Però aquesta opció no és gens senzilla. Les fonts consultades han assegurat que el gran repte de Josep Pintat -ni terceravia ni Unió Laurediana no han fet cap reunió plenària formal- és intentar fer créixer terceravia alhora que pretén recuperar el comú de Sant Julià. I encara que durant la campanya el seu missatge més reiterat, estudis d’impacte sobre la Unió Europea al marge, ha estat la necessitat d’estabilitat, també és cert que el dirigent lauredià té clar, és conscient, que a la parròquia hi ha molt refús cap a DA. I donar un suport total als demòcrates li podria passar molta factura en vista a l’examen del desembre.
Tot i això, és clar que serà la primera opció demòcrata alhora d’intentar formar Govern amb suports externs. El Coprincipat episcopal ja hauria llançat diplomàticament alguns missatges sobre la necessitat de no fomentar vaivens, encara que les fonts consultades han assegurat que la Mitra no veuria malament un executiu en minoria dels demòcrates sempre que Pintat asseguri una modulació gairebé permanent. Almenys ens els grans temes d’Estat. Però aquest mètode no convenç a sectors de la formació ara liderada per Espot, dins de la qual hi ha cert malestar per les derrotes a Andorra la Vella i Escaldes.
Un cop en marxa el Consell General i recompost el Govern, DA es vol centrar en les comunals per no perdre ni Andorra la Vella ni Escaldes, on Eric Jover podria esdevenir candidat a cònsol
Més encara, tant a la capital -on Conxita Marsol treu foc pels queixals i atribueix als múltiples errors del Govern, com ara ‘The Cloud’ la davallada de vots- com a la parròquia demòcrata per excel·lència es tem també que el vot de càstig s’estengui a les comunals. En aquest sentit, les fonts consultades asseguren que “s’ha pres bona nota” i que de cap manera es vol perdre més plomes. D’aquí que DA ben aviat es posi a decidir, una vegada posat en marxa el Consell General i recompost l’executiu, els successors de Trini Marín i Marc Calvet a Escaldes per tal de començar-los a promocionar. Si Eric Jover no entra al gabinet ministerial és un dels candidats a liderar la llista demòcrata per a les comunals vist que la preferida per l’actual majoria, la consellera de Finances, Núria Gómez, ja ha declinat l’oferiment en diverses ocasions.
Però primer és el Govern, queda clar. La setmana vinent, com ha reconegut el president, candidat a cap de Govern i conseller electe liberal, Jordi Gallardo, s’iniciaran les trobades bilaterals entre la representació demòcrata i delegacions de les altres formacions amb representació al nou Consell. Es tracta d’avaluar sintonies. Espot i Gallardo no lliguen massa. De fet, els ‘nous liberals’ han estat molt crítics amb DA durant la campanya i d’aquí que es vegi complicada una entesa. Tampoc no entra d’entrada en les travesses un ‘macroacord’ entre demòcrates i socialdemòcrates malgrat que alguns sectors molt concrets i propers al candidat de ‘d’Acord’ a Andorra la Vella, Joaquim Miró, potser no ho veurien malament. Queda lluny, però.
Executives socialdemòcrata i liberal
L’escenari que més satisfà a Pere López i els dirigents del PS és, justament, que els demòcrates acabin governant amb certa fragilitat i no puguin esgotar una legislatura de quatre anys. En certa manera, que DA es trobi amb el mateix que va topar el PS del 2009 al 2011. Els socialdemòcrates, justament, han reunit aquest dimarts la seva executiva per fer un balanç satisfactori dels resultats, que els portarà molt probablement a defensar la investidura de López en el debat previst per al 14 de maig, i tornar-se a citar per la setmana vinent.
També l’executiva liberal s’ha reunit aquest dimarts. De portes en fora, la formació presidida per Jordi Gallardo treu forces de flaquesa. Una mica com amb els demòcrates amb la diferència que els liberals poden remarcar que la seva representació parlamentària creix, i és cert però no pas suficient per les expectatives que tenia el partit, que s’havia marcat la consecució mínima de tres escons a la circumscripció nacional.
No obstant això, el president liberal hauria catalogat “com a bons” els resultats obtinguts diumenge “ja que hem crescut, passem a ser un grup parlamentari de quatre quan vam acabar la legislatura sent tres”. Durant la trobada del comitè executiu, que s’ha celebrat a la seu del partit, Gallardo ha traslladat als membres de la direcció liberal la trucada de Xavier, amb el qual “mantindrem una trobada la setmana vinent. Serà llavors quan veurem com pensa encarar Demòcrates per Andorra aquesta legislatura”. Serà doncs a partir de la setmana vinent quan es puguin fer anàlisis amb més fermesa. O, com a mínim, sabent més clarament les cartes taronges.
Comentaris (4)