Tècnics de transport sanitari reclamen que el SAAS assumeixi tot el servei

Operaris d’Ambulàncies del Pirineu denuncien que l’empresa continua causant greuges laborals i incompliment normatives legals

-
Tècnics de transport sanitari actualment en el sector privat o que directament han deixat aquest sector per dedicar-se a altres tasques laborals demanen que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) avaluï la possibilitat de tornar a assumir íntegrament aquest servei. Consideren que així es prestaria una millor atenció, se n’abaratiria el cost i es donaria una major estabilitat laboral i unes millors condicions als professionals del sector. La petició arriba en un moment en què tant el ministeri de Salut com el SAAS s’ha de començar a plantejar l’elaboració de les bases per a un nou concurs, que hauria de ser una realitat abans del proper estiu.

Una part de la reivindicació arriba d’operaris actualment adscrits a Ambulàncies del Pirineu (ADP) que, a parer d’algun d’aquests treballadors, continua incomplint certes normatives laborals bàsiques. L’empresa que actualment té adjudicat el transport sanitari no urgent va estar negociant fa mesos un conveni col·lectiu amb els empleats però finalment aquests darrers van tombar la proposta i, per tant, regeix la Llei del codi laboral. En gran mesura, segons les fonts, els operaris hi han sortit guanyant en relació al conveni que es plantejava.

A més, han explicat algunes fonts, s’haurien acordat un parell o tres de qüestions que reivindicaven els treballadors, més enllà que s’haurien abonat, ja fa uns mesos, una part de les hores extra que l’empresa devia sota l’advertència per part dels treballadors que es portaria la reclamació per la via judicial. De fet, fonts del sector han afirmat que els incompliments que en algunes matèries continua protagonitzant ADP s’haurien de denunciar. També han deixat clar les esmentades fonts que una part dels laments fets pels treballadors tenen com a base una confusió entre el que seria el servei públic -derivat del contracte amb el SAAS- i el servei privat que també presta l’empresa.

Les noves empreses que han aparegut al mercat, encara pendents de permisos per poder operar, consideren que hi ha prou activitat privada i preventiva com per poder resultar viables

Més enllà de les queixes, el debat primer i que ja està sobre la taula del ministeri i del SAAS és com afrontar el futur concurs per reordenar un servei que, d’una manera o altra, sempre acaba generant conflicte. Els estaments públics estan començant a avaluar tots els escenaris possibles, malgrat que les fonts consultades reconeixen que encara no s’hi han posat a fons ni ho preveuen fer encara en breu. Una part dels operaris, però, té clar que si hi ha empreses que s’han posat en marge a les portes d’un nou concurs és perquè el transport sanitari públic és un caramel. Fonts empresarials, però, han negat aquest extrem.

Més enllà d’algunes molt petites companyies -al Pas, per exemple-, a banda d’ADP en l’actualitat han aparegut al mercat dues empreses més: Servei d’Assistència Sanitària (SAS) i Ambulàncies Carlemany. En tots dos casos estan fent els tràmits administratius pertinents per poder operar. Cert que totes dues, asseguren les fonts consultades, tenen intenció de recollir el plec de condicions del futur concurs. Però asseguren que no és l’objectiu primordial de la seva creació, que hi ha la certesa que al Principat hi ha un nínxol de feina important a nivell privat.

Consideren els empresaris que si es tenen els contactes necessaris i es mouen els fils que toca, el negoci privat serà prou rendible. De fet, el algun dels casos, especialment a SAS, ja hi ha al darrere empresaris amb experiència també en concessions del SAAS. I asseguren que les condicions ofertes en altres concursos no són tan interessants com es pot pensar atès que, almenys segons les bases d’un dels concursos anteriors, com més feina es feia, com més trasllats, proporcionalment menys es facturava.

Els laments

Amb tot, a Ambulàncies del Pirineu la situació no acaba de rutllar com es voldria. Els laments que expressen -a títol anònim per por a represàlies- alguns dels tècnics de l’empresa no sempre s’ajusten a allò cert. Són queixes, sí, però que no trobarien un emparament legal. En altres casos, en canvi, els incompliments empresarials són flagrants i per això fonts del sector han convidat a denunciar la situació. Els treballadors, però, temen perdre la feina i d’aquí, també, que impulsen al SAAS a tornar a assumir el servei perquè estan convençuts que d’aquesta manera gaudirien d’un clima laboral i unes condicions de treball molt millors.

Treballadors d'ADP denuncien, a títol anònim per por a represàlies empresarials, greuges comparatius respecte els tècnics del SUM i, també, incompliments que sí vulneren normes laborals

Sobre les queixes en concret, les fonts laborals d’ADP consultades llisten un seguit d’anomalies. Sempre a parer cert i que no sempre són anomalies legals sinó mancances que els operaris consideren. El primer és que no cobren el que cobren els tècnics en transport sanitari del SAAS: de mitjana 1.500 eros contra 1.625. També lamenten no disposar de dietes ni quan fan guàrdies de 12 hores al Principat ni quan fan trasllats externs amb hores ‘perdudes’ pel mig mentre esperen, per exemple, que rebi l’assistència corresponent el pacient-usuari que s’ha portat a Barcelona.

També lamenten aquests operaris no ser compensats per treballar els dies festius i no disposar de l’equipament bàsic que sí que tenen els tècnics del SUM (roba, calçat…). En un sentit vinculat a això darrer, es queixen de les condicions que presenta el vestidor de què disposa l’empresa a l’hospital, que consideren petit, alhora que deixen clar que a la base de l’empresa, a la Massana, ni tan sols vestidor hi ha. Menys encara dutxes. “És una nau on es guarden els vehicles i nosaltres hi estem al final amb la conseqüència de si hi ha un incendi no podrem sortir”.

Afegeixen que el local massanenc tampoc “no està habilitat per a les guàrdies que comencem a les 5 de la matinada” i que no reben cap plus tot i ser hora nocturna. “Tampoc no ens paga les hores extra com marca el reglament laboral: tot allò que va més enllà de l’hora ordinària en les paguen igualment com a ordinària. En cas contrari, ens diuen, optarien per contractar ‘extres’, ja que els sortiria més barat”. En alguns aspectes, altres fonts consultades han assegurat que s’està fent una comparació amb el sector públic quan ADP ofereix serveis privats i, per tant, no és sempre equiparable i, en conseqüència, algunes de les reivindicacions no s’ajusten.