Com han explicat fonts policials, la manera de fer que haurien descrit les víctimes a l’Estat espanyol és la mateixa que la viscuda pels denunciants a Andorra. Des del novembre i fins a l’abril es va donar onze casos, molts concentrats al mes de gener. El cos d’ordre està convençut que hi ha força més casos. Però no es denuncien o bé per por a les amenaces o bé per vergonya. Per tal que els familiars més directes no puguin descobrir que han tingut algun tipus de vinculació amb serveis de prostitució. De fet, pàgines com pasion.com solen estar rere molts d’aquests fets.
L’estafa econòmica màxima consumada al Principat, segons les fonts policials consultades, seria d’uns 2.000 euros
Les fonts policials consultades han explicat que no tots els denunciants han estat víctimes consumades d’estafa. Però n’hi ha uns quants que sí. L’estafa econòmica màxima consumada al Principat, segons els consultats, seria d’uns 2.000 euros. De menys rellevància hi ha hagut altres quantitats. Encara que el pic més gran de denúncies i, se suposa també, d’accions il·lícites es va dona el primer mes d’aquest any, s’han donat casos amb posterioritat. Fins a l’abril. Llavors es va aturar.
Coincideix amb el fet que en aquell moment, la policia espanyola, que dilluns de la setmana passada va procedir a comunicar formalment set detencions que hi havia hagut els dies previs, ja havia posat molta pressió al grup que ara ha acabat caient. D’aquí que la policia andorrana pretengui intercanviar informació per comprovar que no siguin els mateixos individus els que també van extorsionar a ciutadans andorrans. No tots els denunciants han pagat el que se’ls exigia. Però alguns sí, segons que han confirmat les fonts policials consultades.
FOTOS I VÍDEOS
Després de visionar els perfils d’algunes de les noies que apareixen en aquests portals especialitzats, i en alguns casos d’intentar posar-s’hi en contacte, els homes en qüestió rebien missatges al WhatsApp dels suposats proxenetes de les noies en què es mostraven molt molestos per no haver acabat contractant els serveis de les noies i haver-los “fet perdre temps”. Davant d’això, començaven a demanar unes quantitats de diners per compensar el greuge presumpte. Tant si es paga com si no, la pressió anava a més.
A Andorra, com a Espanya, també s’especula que hi ha molts més casos similars. I que per la naturalesa del fet, s’ha prescindit de fer denúncia
S’enviaven fotos dels suposats proxenetes, que sempre coincidia amb homes musculats i amb cara de pocs amics. I, més encara i també en el cas d’Andorra, s’enviaven imatges on apareixen des d’homes duent a terme agressions fins a cossos mutilats o armes. La voluntat dels amenaçadors era atemorir les víctimes (i en algunes ocasions finalment denunciants). I fer creure que a la zona on estiguessin -en aquest cas Andorra- hi tenien sicaris que podien mobilitzar.
A Espanya, la policia nacional va fer set detencions podent-los imputar divuit delictes. A Andorra, s’ha dit, hi ha onze casos denunciats. En principi, els que feien les extorsions telefòniques tenien la base a la República Dominicana, encara que, de la banda més o menys desmantellada a l’Estat espanyol, n’hi havia una part, sobretot la que s’encarrega de recepcionar els diners extorsionats, que s’estaven especialment a la província de Barcelona.
Com en el cas espanyol, i ja s’ha apuntat, a Andorra també s’especula que hi ha molts més casos similars. I que per la naturalesa del fet, s’ha prescindit de fer denúncia. Al final, és una activitat no gens ben vista normalment: la prostitució. Que en aquestes ocasions sortia molt cara i, a més a més, sense haver consumat res. Perquè sempre que hi ha hagut la ‘sextorsió’, és que no hi ha acabat havent contractació efectiva de serveis sexuals.