Aquest dimarts un pèrit ha tancat la feina d'avaluar els danys després d'una primera inspecció que va fer dilluns al migdia. Ja en un primer moment va agafar força la possibilitat que l'incendi hagués estat provocat per un curtcircuit. Tot i això, hores després de l'inici del foc i quan aquest ja estava extingit, els operaris de la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria, van comprovar que la instal·lació elèctrica funcionava correctament i la van desconnectar com a mesura de prevenció. També van constatar que el comptador era nou i estava en perfecte estat.
Cal tenir en compte que un curtcircuit provoca el pas d'un corrent elèctric d'intensitat molt elevada a través d'un conductor, que produeix una gran quantitat de calor. Per a la protecció contra els curtcircuits s'utilitzen diversos dispositius, com ara fusibles, disjuntors o relés tèrmics. En el cas d'aquest incendi, una possibilitat seria que una derivació de terra hagués provocat que els cables agafessin temperatura fins arriba a encendre la fusta. El fort vent va contribuir a l'extensió de les flames.
A banda però de confirmar definitivament l'origen ara cal saber si el xalet podrà tornar a ser habitat i, si és així, l'abast de les obres que s'han de fer. Aquest tema ja està en mans de la companyia asseguradora que també s'ha fet càrrec de l'allotjament i de la manutenció dels dos residents al xalet, una parella francesa però residents des de fa molts anys al país. Encara es desconeix l'afectació que han tingut el fum i el sutge en la resta d'habitacions de la casa.
Durant un incendi, el sutge i les olors s'introdueixen profundament a les parets, l'aïllament i els mobles. Aquest sutge amagat pot causar problemes respiratoris per als seus habitants. El fum transporta les toxines del plàstic fos, la fusta cremada i la tapisseria socarrimada per tota la casa. L'aigua utilitzada per apagar el foc empitjora el problema del sutge.
Comentaris