En poques setmanes haurien coincidit dos fets de gravetat rere dels quals, segons que apunten les investigacions en curs i encara obertes, els autors directes dels delictes haurien ‘seguit instruccions’ d’altres persones, que evidentment, de poder-se demostrar el vincle i de poder-se enxampar tindrien el mateix grau de responsabilitat o gairebé. La preocupació és notable, segons que han evidenciat fonts del ministeri d’Interior, que lamenten que “hi pugui haver algú que no tingui miraments per anar a cercar un sicari o diguin-li com es vulgui”.
Els dos fets que han aixecat la llebre les darreres setmanes són la brutal agressió sexual soferta dimarts a la tarda per una dona de 45 anys que s’està refent de les dolences físiques i mentals a l’hospital i, també, l’incendi que va malmetre de manera molt important quatre camions d’una empresa constructora amb seu a Escàs, a la Massana. Les investigacions de tots dos casos encara estan obertes. En el primer cas, recent encara, hi ha molts serrells per lligar i encara cal analitzar molts qüestions. El segon fet té una línia més traçada però cal encara lligar coses.
El foc d’Escàs
El foc que va cremar els vehicles de la constructora amb seu a Escàs es va iniciar en diversos punts gairebé alhora. Va ser sens dubte provocat. De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu de fonts properes al ministeri d’Interior, hi hauria un sospitós com a autor material de l’encesa de les flames. Però es tenen també sospites que no ho va fer de mutu propi sinó seguint les directius o voluntats d’una tercera persona o persones. Demostrar-ho és el que costa. De poder-ho provar, no hi hauria dubte, han assegurat les fonts, que s’actuaria de forma implacable.
I és que la sospita va més enllà de l’incendi en sí. Com ja va avançar l’Altaveu fa unes setmanes, en el rerefons de la crema dels vehicles -que no estaven assegurats a tot risc, amb la qual cosa l’empresa titular no tenia cap interès en perdre aquells camions- hi hauria una presumpta pugna empresarial per tenir mà d’obra el més qualificada possible. En certs àmbits del sector de la construcció hi ha, hores d’ara -ja es veurà què passarà en uns mesos- més feina que operaris disponibles, en molts casos. I el fitxatge de personal d’una empresa per part d’una altra hauria pogut desembocar en l’incendi en qüestió com a revenja.
I encara més, els investigadors sospiten que aquesta manera de fer, i potser la manera ‘d’encarregar’, entroncaria amb la pallissa que va rebre un operari de la construcció el juny del 2018. Un peó qualificat que en aquell moment treballava en les obres de remodelació de l’avinguda Meritxell i que va ser colpejat i agredit per dos homes -un dels quals va ser detingut posteriorment perquè va perdre el mòbil en el marc de la batussa- després d’una jornada de treball i just quan arribava al seu domicili.
També en aquell cas es va treballar amb la hipòtesi que hi havia com a rerefons el ‘traspàs’ d’operaris entre empreses de construcció. I es tenen ara elements, indicis que no proves, que en el foc de la nit de Nadal hi torna a haver molt d’allò. Per tant, preocupa, i molt, que els delictes per encàrrec puguin incrementar-se. I encara que no sigui així -espere-m’ho- que no es puguin resoldre i fer caure tot el pes de la llei tant als autors materials com als incitadors.
Comentaris (5)