Encara que per a molts l’estafa es veia de tres hores lluny, la confiança lligada amb cert desconeixement de la situació fa que hi hagi usuaris de les xarxes socials que acabin caient al parany. I almenys mitja dotzena d’usuaris al país han acabat denunciant haver estat estafats per perfils que pensaven que eren amics o coneguts i que van resultar que estaven en mans d’organitzacions criminals que, mitjançant enganys previs, havien aconseguit el control d’aquells comptes.
Han estat centenars les persones al Principat que a mitjan mes passat van veure com els segrestaven els comptes d’Instagram. Enganys molt banals però efectius van permetre els ciberdelinqüents aconseguir les credencials dels comptes i, conseqüentment, assumir-ne el control. Fins i tot, persones de rellevància pública que a través d’altres canals -Twitter per exemple- alertaven haver estat víctima de l’engany. Però no tothom va estar al cas.
En tot cas, aquests comptes amb els titulars suplantats enviaven missatges del tipus: “Hola, em pots ajudar amb alguna cosa, si us plau?”. I la següent resposta automàtica vers qualsevol comentari que es fes era de la mena següent: “Em sap greu molestar-vos amb això, estic en un concurs per un lloc d’ambaixador com a influencer en línia, em podeu votar?”. El diàleg podia servir o bé per furtar la credencial del receptor dels missatges i conseqüentment assumir llavors el control del seu perfil o bé per començar a distribuir promoció d’inversions en criptomonedes.
Sota recomanació d’un aparent conegut, alguns dels usuaris van acabar caient en la trampa i invertint uns diners que, sortosament, no haurien anat més enllà d’alguns centenars segons les fonts. Tot i l’existència de denúncies és molt complicat poder establir l’origen de l’acció delictiva i, més encara, poder arribar a descobrir qui hi ha al darrere i promoure’n la seva detenció, perquè arrest directe no es podria fer atès que no hi ha dubte que es tracta de bandes internacionals que no operen en cap cas des del Principat.