La ‘mula d’Os’ era el més gran abastidor de cocaïna del mercat andorrà: més d’un viatge a la setmana

L’home, malià de 46 anys i sense antecedents coneguts, s’aprofitava del poc control de la localitat catalana ‘dins’ d’Andorra per subministrar droga tant a consumidors com a distribuïdors locals, com el ‘motorista’ detingut dimecres a la rotonda d’Aixovall

Un mosso i un policia accedeixen a l'habitatge de l'home. POLICIA D'ANDORRA

Os de Civís ha estat els darrers temps, i almenys fins ara, un important punt de compravenda de cocaïna per als consumidors andorrans. De fet, l’home malià de 46 anys detingut dijous a la tarda en el marc d’un operatiu coordinat entre la policia d’Andorra i els mossos d’esquadra era actualment el més gran abastidor de droga del mercat andorrà. Els investigadors creuen que els seus clients eren tots del Principat. I pensen que feia d’un temps ençà més d’un viatge per setmana per carregar cocaïna a Lleida. Ell assumia el risc de passar una frontera. Però a partir de llavors tenia un ‘gran mercat’ als seus peus.

Empresonat des d’aquest divendres, el processat per un delicte de tràfic de droga -es juga entre un i cinc anys de presó ferms- no tenia antecedents coneguts. Però segons les diverses fonts coneixedores de la investigació consultades, sí que els mossos van rebre fa poc temps informacions fiables sobre les activitats il·lícites de l’home. Empleat d’un dels hotels d’Os de Civís -on aquest divendres els veïns van rebre amb sorpresa la visita d’un fort dispositiu policial que va anar a escorcollar l’habitatge del complex hoteler on vivia el processat-, aprofitava les particularitats de l’enclavament fronterer.

Policia i mossos ‘cacen’ un veí d’Os de Civís amb 44 grams de cocaïna a l’interior del cos

En efecte, l’home podia vendre des de Catalunya sense sentir-se controlat -les patrulles dels mossos d’esquadra només van a Os de Civís a requeriment perquè la policia d'Andorra les ha d’acompanyar de punt fronterer a punt fronterer per anar-hi-, i els compradors, tots cent per cent procedents de territori andorrà segons els investigadors, podien anar a comprar a Catalunya sense passar cap control fronterer. Qui havia assumit tot el risc era l’home ara empresonat. I malgrat que no fa massa que els mossos estaven al cas de la situació, el malià hi tenia pràctica.

El detingut assumia el risc de creuar la frontera hispanoandorrana, però llavors eren els seus clients, fossin consumidors o fossin petits distribuïdors locals, eren els que es desplaçaven fins a la localitat catalana enclavada al Principat

Els investigadors sospiten que feia temps ja que l’home es dedicava al ‘negoci’. Feia ben bé tres anys que vivia a Os de Civís. A poc a poc havia anat incrementant la cartera de clients i el fet d’anar passant sense problemes havia fet augmentar la seva confiança. Els investigadors estan convençuts que almenys actualment feia més d’un viatge a la setmana a Lleida per adquirir producte. De força bona qualitat (l’anàlisi de la cocaïna comissada, els 44 grams, si el laboratori de salut pública estigués capacitat, ho podria corroborar).

En tot cas, l’home, al seu domicili d’Os de Civís, tenia l’instrumental i el material necessari per ‘tallar’ la droga que adquiria i aconseguir-ne força més dosis. Vaja, que el producte original el podia duplicar o més i tot. Preparava les dosis al domicili i ell, en principi, no es movia d’Os. Els clients, fossin consumidors o fossin petits distribuïdors locals, eren els que es desplaçaven fins a la localitat fronterera. O això és el que sospiten els investigadors, que feia uns quants dies que treballaven conjuntament.

És a dir, mossos i policia andorrana -els especialistes en delictes contra la salut pública d’un cos i altre- estaven seguint la qüestió des de feia alguns dies. Ja havien arribat a la conclusió que l’home ara a la Comella era un gran traficant i que la situació era greu. Que el presumpte volum de droga que podia estar movent seria molt notable. Pel mercat andorrà, de ben segur. I era el seu ‘target’. A la Seu mateix, segons les fonts consultades, la competència és molt elevada i la situació està força malament. Poder operar des d’Os era per al detingut un plus. 

Policia i mossos confien que l’empresonament del veí d’Os permeti treure del mercat molta cocaïna

Ah, i l’home sempre passava la frontera del riu Runer amb la droga, amb la cocaïna, amagada a la mateixa cavitat del cos on se li va trobar aquest dijous el paquetet amb els 44 grams de cocaïna (que tot i ser una quantitat notable, jurisprudencialment al Principat encara no està pas considerada gran quantitat, el que incrementaria el temps eventual de presó que se li pot imposar al malià). De fet, l’anus és un lloc habitual on les ‘mules’ amaguen el producte que pretenen comercialitzar.

Policia i mossos han fet una feina en conjunt molt eficient, però han hagut d’actuar abans del que pensaven -feia uns dies que investigaven alhora- arran de l’arrest casual del motorista que va resultar ser, suposadament, un petit ‘camell’ local

En tot cas, els investigadors d’una banda i l’altra de la frontera estaven treballant la qüestió quan casualment, en un control rutinari, dimecres es va detenir un dels petits distribuïdors locals de cocaïna que s’abastia, suposadament, del punt de venda a l’engròs que tenia muntat l’ara empresonat a Os de Civís. Vista la situació, els moviments que hi estava havent, i el risc que la investigació se n’anés en orris, i coneixedors que dijous l’home malià tenia previst desplaçar-se a Lleida a buscar material, els policies no van voler arriscar-se a esperar més i van fer esclatar tot plegat. Calia un desmantellament ràpid.

I així va ser. La cooperació policial ha estat molt eficient segons les diferents fonts consultades. Almenys en aquest cas, mossos i policia andorrana han treballat colze a colze amb un gran rendiment i bona sintonia. I el cas quedarà totalment en mans d’Andorra. La detenció es va dur a terme en territori andorrà i van ser les autoritats judicials i policials andorranes les que van sol·licitar formalment la col·laboració dels seus homòlegs espanyols. Malgrat que hi hagi detalls que puguin permetre als mossos tibar del fil en altres punts del territori català -per exemple, investigar qui subministrava al subministrador-, les fonts consultades han donat per fet que no hi haurà cap necessitat de sol·licitar l’extradició del processat perquè s’entén que tota l’acció criminal que desenvolupava tenia efectes reals sobre la salut pública del Principat. D’aquí que sigui del tot comprensible que siguin les autoritats andorranes qui persegueixin el detingut.