A l’home se’l va detenir per un delicte contra el tràfic jurídic i gràcies a la cooperació policial, tal i com ha anat explicant l’Altaveu, es va descobrir que com a mínim tenia dos antecedents violents contra persones i que, de fet, estava buscat a Espanya amb una ordre de detenció perquè entrés a presó per complir una condemna per un delicte de lesions amb resultat de mort.
Pel delicte pel qual va ser arrestat al Principat va ser condemnat i expulsat. I només travessar la frontera va ser detingut per la policia espanyola per tal que respongués a allò que tingués pendent al país veí. Del jutjat de la Seu se’n va anar, per ordre del titular de l’oficina, directe a la presó de Ponent, a Lleida, segons les fonts consultades.
Van ser els tatuatges que porta el jove -molt específics i compatibles amb els que lluen els components de les ‘mara’, les bandes llatines violentes- que haurien cridat l’atenció dels policies que van revisar l’autobús amb què accedia al Principat. La celebració de la Cimera Iberoamericana va fer incrementar els controls i la intensitat dels mateixos.
Els tatuatges i els antecedents és el que fa sospitar els investigadors, segons les fonts consultades. De fet, el cas del detingut va ser valorat al centre de control ocasional que van muntar en motiu de la celebració de la trobada internacional la policia espanyola, la guàrdia civil, els mossos d’esquadra i, és clar, la policia del Principat.
El jove no duia a sobre cap arma ni cap eina (‘fierro’ en l’argot de les bandes llatines) per fer mal. Però això no pressuposa res, segons les fonts. El detingut va assegurar que venia a Andorra a visitar una familiar. Però les coordenades que va facilitar no van permetre localitzar res ni ningú. Se sospita que si no venia a complir directament alguna acció sí que podia acudir al Principat a donar un ‘ensurt’ a algú o a fer algun acte preparatori o contacte.