L’informàtic detingut per la ‘criptoestafa’ reconeix a afectats i policia que els diners han ‘volat’

Els defraudats, molts dels quals van invertir perquè d’alguna manera o altra coneixien l’advocat i immobiliari també arrestat, s’eleven a prop d’una trentena, encara que algun d’ells ha abonat el que pertocava a d’altres perquè va ser ell que els va portar al ‘negoci’

L'emblema de la societat.

L’enginyer informàtic detingut aquest dijous a la tarda acusat de presumptament estafar les persones que havien invertit en el projecte empresarial basat en criptomonedes que liderava a Andorra juntament amb un soci hauria reconegut a alguns dels afectats que els diners que es pensava que hi havia havien ‘volat’. Una vegada aquests afectats van alertar la policia, l’home, originari de Terrassa, també va admetre que no hi havia el que hi havia d’haver. Hauria arribat a predir que en els moneders digitals s’arribaria a uns 16 milions d’euros quan en realitat tot plegat hauria resultat ser una estafa Ponzi de manual.

Els investigadors de la policia de l’àrea de delictes contra el patrimoni han estat els dos darrers dies treballant en aquest cas per mirar de passar a disposició judicial tan aviat com sigui possible els dos detinguts, que es corresponen en els dos accionistes de la societat que tenia fins ara el despatx al carrer Bonaventura Riberaygua d’Andorra la Vella (edifici Urbis). Aquí va ser on va acudir la policia davant la trucada d’un grup d’afectats que havia vingut al Principat a demanar explicacions als dos socis després que dimecres se’ls informés que els comptes de l’empresa havien estat ‘hackejats’ i no els podien tornar ni un cèntim d’euro d’allò invertit.

Aquest enginyer informàtic de poc més de 40 anys tindria domiciliat algun altre negoci al carrer de l’Aigüeta també d’Andorra la Vella, on a més a més residiria i on la policia, en els escorcolls que es van fer dijous a la nit hauria localitzat una ‘granja minera’ en unes condicions que podien suposar un perill real per al conjunt de l’edifici

Un, com ha explicat l’Altaveu, és un enginyer informàtic que aportava tot l’entramat tècnic que havia de generar rendiments molt elevats. De fet, com que hi va haver un primer pagament, els inversors es van animar a fer noves aportacions i, alhora, van convidar més coneguts a invertir en el projecte. La xifra d’afectats hauria arribat a pràcticament una trentena, encara que alguns haurien recuperat els diners perquè els els hauria abonat algun dels animadors a invertir. I és que la majoria d’inversors són tots coneguts o familiars entre ells. Tots treballadors de l’entorn de Barcelona. 

Aquest enginyer informàtic de poc més de 40 anys tindria domiciliat algun altre negoci al carrer de l’Aigüeta també d’Andorra la Vella, on a més a més residiria i on la policia, en els escorcolls que es van fer dijous a la nit hauria localitzat una ‘granja minera’ en unes condicions que podien suposar un perill real per al conjunt de l’edifici si mai hi hagués hagut un sobreescalfament de la maquinària. Més encara, aquest home, soci fundador de la societat ara sota sospita des del maig de l’any passat, seria soci d’Andblockchain, una associació que aquest divendres ha mantingut un sepulcral silenci.

L’altra pota de la societat és un advocat de Montornès del Vallès vinculat a una família de tradició immobiliària i que normalment ha participat de negocis en aquest sector fins que fa poc va decidir dedicar tots els seus esforços en el projecte de ‘blockchain’ que havia muntat amb el seu soci a Andorra. En aquest cas es tracta d’un home entrat en la dècada dels 50 que tenia el domicili establert a Ordino, que també va ser escorcollat. Aquest segon arrestat té el 49% de la societat (l’altre n’ostenta el 51%) i hauria sigut la porta d’entrada de gairebé tots els inversors. Alguns dels denunciants l’exculpen, però n’hi ha que recorden que el contracte d’inversió el tenien signat amb ell.

ORÍGENS

En efecte, va ser aquest advocat immobiliari que amb un dels inversors, a Catalunya, va començar a ‘provar’ el ‘negoci’ i va funcionar. El fet que s’abonessin alguns pagaments van animar més gent a invertir. Alguns, familiars del propi arrestat. Sia com vulgui, el suposat projecte va anar agafant volada i juntament amb l’altre soci, l’informàtic, s’acabarien traslladant a Andorra. Alguns dels inversors tindrien contractes amb l’advocat gairebé a títol personal i ell donava la cara davant la societat andorrana. D’altres ja no van invertir fins que van poder establir contractes amb la companyia andorrana. 

La societat té el despatx al carrer Bonaventura Riberaygua.

El juliol del 2023, després del primer trimestre d’inversió oficial a la societat andorrana -que treballava aparentment amb ‘ethereums’ i amb una tècnica denominada ‘pools de liquiditat’-, els primers inversors, que havien fet una ronda de 150.000 euros, van cobrar un primer abonament que suposava una rendibilitat del 7,5%. Això va animar aquests primers inversors a fer més aportacions i a engrescar altres familiars i coneguts. La inversió creixeria fins a més de 700.000 euros. S’esperava un altre pagament, com a molt tard, el gener del 2024, però ja no arribaria.

Inicialment no es va detenir el captador d’inversors, però davant els dubtes que el seu comportament hauria generat, les acusacions d’alguns dels afectats i el fet que no deixa de ser accionista al 49% de la societat que hauria estat el marc de l’estafa s’hauria també procedit a la seva detenció

Aparentment, l’únic que es va fer va ser alguns retorns producte de les noves aportacions que entraven. En fi, que es començava a intuir una estafa tipus Ponzi com un dels afectats i denunciant -Carlos Pedraza- hauria pogut demostrar a d’altres implicats i tot això hauria fet esclatar el cas aquest dijous. Perquè ja feia temps que hi havia molts pressió perquè els dos responsables del projecte inversor liquidessin el que devien. De fet, fins i tot un dels animadors a coneguts a invertir, i ara també denunciant, vist el fiasco va arribar a vendre una propietat a Catalunya per poder retornar els diners a la gent que ell havia portat el negoci.

Vist que ja no sabia per on escapar-se, aquest dimecres l’enginyer informàtic va anunciar que els comptes de l’empresa havien estat víctimes d’un atac ‘hacker’ i no hi havia res a fer. El ‘hackeig’, per clàusula contractual, era l’única circumstància per la qual la societat quedava exonerada de qualsevol responsabilitat. Però els inversors més implicats i que més havien remenat en el projecte no es van creure l’argument i aquest dijous van viatjar fins a Andorra per demanar explicacions.

El suposat captador d’inversors va assegurar que ell s’havia assabentat de tot plegat al mateix moment que els afectats. I també es considerava víctima. A l’oficina de l’empresa hi va haver una mica de sarau aquest dijous des del migdia fins a primera hora de la tarda, quan després que l’informàtic facilités unes adreces que no permetien accedir a cap moneder virtual amb informació aparentment real -el ‘wallet’ no presentava moviments des de feia més d’un any, amb la qual cosa o no era el moneder correcte o no s’havia fet realment cap inversió- l’informàtic hauria reconegut als afectats que no hi havia diners. Llavors es va posar en coneixement de la policia el fet i aquí va iniciar-se una altra fase.

Esclata una estafa multimilionària amb criptoactius

D’entrada, l’enginyer informàtic hauria hagut de ser traslladat a l’hospital -vers les 3 de la tarda- per un problema de salut. Però ja hi va acudir custodiat per la policia i una vegada solucionada la qüestió mèdica ja se’l va donar per detingut. Inicialment no es va detenir el captador d’inversors, però davant els dubtes que el seu comportament hauria generat, les acusacions d’alguns dels afectats i el fet que no deixa de ser accionista al 49% de la societat que hauria estat el marc de l’estafa s’hauria també procedit a la seva detenció

El cas es va judicialitzar ràpidament per poder fer escorcolls als domicilis particulars i empresarials dels dos homes. Hi ha almenys mitja dotzena de denúncies per frau, estafa i apropiació indeguda. I no està del tot clar la quantitat defraudada. Allò aportat pels inversors seria de l’ordre d’un milió d’euros o una mica més. Però la seva expectativa de benefici, el que se’ls hauria dit que hi havia al moneder virtual ascendiria a uns tres milions amb l’objectiu d’arribar a més de quinze en poc temps. Al final, res de res. I l’ombra del dubte sobre tots els projectes sustentats en ‘blockchain’