L’operació ha tingut lloc a diferents zones del país veí. Concretament a Andalusia i Catalunya, però també a ciutats com Madrid, Múrcia o Toledo. En total, han estat detingudes 30 persones, a qui s’atribueix una estafa amb un import global superior al milió d’euros. Els caps de la banda haurien estat interceptats i arrestats a Barcelona i Getafe, respectivament.
A banda, des de la guàrdia civil s’indica que hi ha identificats 40 persones més que també participarien en l’organització. No han estat detinguts perquè es troben a altres països, com ara el Marroc, Croàcia, Hongria, Anglaterra, Nigèria o Romania. Això sí, s’ha enviat la informació a les autoritats d’aquests Estats.
Pel que fa a les víctimes, es té constància de més d’un centenar. Moltes a Espanya, però també d’altres llocs. I, entre ells, Andorra. En concret, una dona. Serien les persones que, al llarg del darrer any, haurien estat perjudicades per la xarxa, que feia servir el mètode conegut com a ‘Man in the middle’.
Es tracta d’un sistema d’atac cibernètic, que també rep els noms de ‘Frau del CEO’ o ‘BEC (Business E-mail Compromise’. Els autors es colen en les converses entre dos o més dispositius, normalment un proveïdor i els seus clients. L’estafador hi accedeix i aconsegueix interceptar aquelles sobre pagaments per, posteriorment, fer-se passar per l’empresa venedora aconsegueix que el client faci transferències a un compte de la xarxa.
La investigació, que es va iniciar el maig de l’any passat, va permetre comprovar que els delinqüents feien servir altres modalitats d’estafa, com ara anunciar vehicles de motor, maquinària agrícola o apartaments de vacances fent-se passar per empreses reals. Així, creaven pàgines web falses on anunciaven aquests productes a un preu competitiu. Si alguna persona es posava en contacte amb ells interessada a comprar o llogar, li demanaven una còpia del document d’identitat i, posteriorment, amb aquest contractaven productes financers usurpant la personalitat de la víctima.
Una altra fórmula era fer servir falses ofertes de feina, difoses massivament. Si algú s’hi interessava, li reclamaven la documentació i dades personals amb l’excusa de fer el contracte. En canvi, s’utilitzaven de forma fraudulenta.
Per transferir els diners provinents de les estafes, l’organització comptava amb una xarxa de mules a qui pagava comissions d’entre 50 i 1.500 euros. Quan el tenien als seus comptes, el treien de caixers, l’enviaven a altres comptes de Malta a o Lituània o compraven monedes virtuals. Des de la benemèrita s’ha informat que es continua investigant aquestes transaccions.
L’operació ‘Osgiliath’ s’ha dut a terme en dues fases. Una primera va tenir lloc el desembre, amb cinc persones detingudes a Getafe, Talavera de la Reina, Moratalla i Pegalajar. Ja al març, es va fer la segona, amb 25 arrestos més a Lloret de Mar i Barcelona. Hi ha 19 homes i 11 dones, d’entre 19 i 56 anys, a qui s’imputaran els delictes d’estafa tecnològica, usurpació d’identitat, falsificació de documents, descobriment i revelació de secrets, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Dels altres 40 identificats (29 homes i 11 dones d’entre 20 i 45 anys) les identitats han estat facilitades a les autoritats judicials; qui porta l’afer és el jutjat número 4 d’Alacant.
L’operació ha permès intervenir 153 comptes bancaris. També s’ha recuperat diners provinents de les estafes: 114.366 euros. En ella, més enllà de la guàrdia civil, també han col·laborat l’Europol i cossos d’ordre de 22 països. Consultada per Altaveu, la policia andorrana ha explicat que, periòdicament, reben denúncies per aquest tipus d’estafa -‘Man in the middle”-, però no els costa quants casos exactament serien víctimes d’aquesta xarxa.