El plet de Govern es va activar després que un informe d'una empresa especialitzada determinés que la manca de manteniment dels ancoratges va ser la causa principal de l'esllavissada. La demanda econòmica del Govern es fonamenta principalment en la quantitat invertida en les obres. Però també hi ha altres aspectes a tenir en compte, com ara les despeses jurídiques i d'altres d'associades, amb la qual cosa, la xifra actual se situa entre els 7 i els 8 milions però es creu que s'acostarà més cap aquesta darrera magnitud que una altra cosa.
Mentrestant, a la zona de la Portalada continuen les obres; al terreny de l'antic centre comercial Punt de Trobada que acollirà un nou gestor, el grup Pyrénées, i al de l'esllavissada. Ja s'ha acabat el mur de protecció, i a la part de dalt es fan desviacions perimetrals de l'aigua superficial cap a fora de l'obra. Al mateix temps s'efectua el seguiment per satèl·lit dels possibles moviments del vessant. La primera fase de les obres ha d'acabar aquest mes i han consistit en la protecció de la CG1, l'estabilització del vessant sud, el mur i els ancoratges.
El comú de Sant Julià, per la seva banda, va aprovar un crèdit extrordinari el novembre del 2020 per a la contractació d'un gabinet d'advocats. La deixalleria i el magatzem van quedar inutilitzats. La deixalleria s'ha ubicat de manera provisional a Aixovall a l'espera de construir un nou edifici a la CG1, a la sortida nord de la població. La corporació estudia atorgar en concessió la deixalleria que passaria a mans d'una empresa. D'aquesta manera s'estalviaria els diners de la construcció i de la gestió. En relació al plet de la Portalada, el cònsol major lauredià, Josep Majoral ha dit que el tema està judicialitzat amb l'objectiu de dirimir responsabilitats.