El forn incinerador estarà com a mínim tres dies aturat per l’explosió que ha rebentat la caldera

(AMB VÍDEO) L’incident, l’origen primer del qual encara s’ha de determinar, no ha causat danys personals i sí que ha generat una intensa fumera, que realment era vapor, que sortint per la xemeneia del recinte ha provocat una notable alarma

Efectius dels bombers, de la policia i del servei de circulació s'han traslladat fins a la planta incineradora.
Efectius dels bombers, de la policia i del servei de circulació s'han traslladat fins a la planta incineradora. eduard ros

El forn incinerador estarà com a mínim tres dies aturat mentre es fan les comprovacions necessàries i les reparacions escaients derivades de l’explosió que aquesta tarda ha acabat rebentant la caldera de la instal·lació. Sortosament, tot i l’aparatositat del fet, atès que ha generat durant uns minuts una intensa fumera visible des de molts punts del centre del país, no s’han hagut de lamentar danys personals. Sí que ha estat, però, un dels incidents més greus viscuts a la planta des del punt de vista tècnic.

L’incident s’ha detectat sobre 3/4 de 8 de la tarda. Un dels dos operaris que formaven el torn laboral ha advertit una forta fumera. De fet, la mateixa fumera que han vist centenars de persones i que han fet témer el pitjor. També els treballadors i responsables del centre de tractament de residus (Ctrasa) han temut que hi pogués haver un fet realment greu. Un incendi que pogués tenir una important rellevància. Davant de la situació, un autòmat ha aturat la planta i el moltíssim fum que sortia per la xemeneia del recinte ha portat els responsables de la planta a activar el protocol de comunicació i evacuació.

Les alarmes han funcionat correctament i el protocol, que de forma real probablement era la primera vegada que s’aplicava, ha funcionat fil per randa. Els operaris del torn de seguida han tingut clar que sortint el fum per on sortia s’havia de tractar d’una qüestió interna. D’un incident a l’interior de la instal·lació. De seguida s’han mobilitzat els bombers (també s’han traslladat sobre lloc agents del servei de circulació d’Andorra la Vella i algunes patrulles de policia) i el responsable de seguretat i cap d’intervenció de Ctrasa també ha acudit fins a la planta.

Una vegada bombers i cap de seguretat en les instal·lacions, aturades pel normal i correcte funcionament dels dispositius d’alarma, s’ha procedit a revisar l’interior. Segons que han indicat fonts de Ctrasa, el responsable de la planta s’ha equipat amb l’equip de respiració autònom i han revisat planta per planta tota la instal·lació, per comprovar si hi havia algun focus de foc. De la planta 0 han baixat fins a la -4, on es troba la caldera, i han tornat a fer el recorregut a la inversa. En cap moment hi ha hagut flama (a priori).

El que s’ha detectat ha estat una avaria en la caldera. Segons les fonts de Ctrasa consultades, en l’argot tècnic la caldera “ha punxat”. És a dir, la instal·lació s’ha rebentat producte d’una “sobrepressió”. Aquesta sobrepressió hauria vingut donada per una explosió a l’interior de la caldera. No seria el primer cop que passa però mai havia tingut la magnitud d’aquest dilluns. Hores d’ara no se sap què ha motivat l’explosió, però un exemple podria ser, per exemple, que hagués esclatat una bombona de butà que hi hagués dins la caldera.

WhatsApp Image 2023 08 28 at 20.01.04 (1) (1)
La intensa fumera visible des de diversos punts del centre del país.

En tot cas, un dels treballs que s’ha de fer des de Ctrasa és mirar de determinar què ha provocat l’explosió i la conseqüent rebentada de la caldera. Aquesta instal·lació, segons que en aquest cas han explicat fonts properes als bombers, “té 60.000 litres d’aigua” i aquesta aigua ha caigut sobre el sistema d’incineració, “generant el fum que s’ha vist i que realment era vapor d’aigua”. Com s’ha dit, tant els responsables de Ctrasa com els bombers han celebrat que, tot i l’incident, no ha pres mal ningú i els sistemes de seguretat i emergència han funcionat correctament.

Una vegada feta l’oportuna revisió, és la mateixa empresa explotadora del forn incinerador que es fa càrrec de la gestió de l’incident, mirant d’establir les causes, avaluant “la magnitud de l’avaria” i fent la reparació que escaigui. Les fonts de Ctrasa consultades han donat per fet que com a mínim, la planta estarà tres dies aturada, però en funció de l’abast del dany que hi hagi en la instal·lació s’avaluarà un altre escenari tenint en compte que d’igual forma en dues setmanes s’havia de produir una aturada tècnica.

Instal·lacions del Centre de Tractament de Residus.

Relacionat

El forn incinerador torna a l’activitat després de solucionar l'incident de dilluns

Comentaris (6)

Trending