L’home, un jove resident de 24 anys, va ser detingut aquest dijous a la tarda tal com ha avançat l’Altaveu, després que, per causes que no han transcendit, sospités que havia estat descobert i es presentés voluntàriament al centre comercial explicant les seves aventures en un intent d’arreglar amistosament la qüestió. Abans encara de ser arrestat, va explicar que havia adquirit mòbils sense pagar entre els mesos de gener i març per valor de 50.000 euros. Aquesta xifra hores d’ara encara està per definir. El que és clar és que els responsables de l’establiment no van voler saber res d’arranjaments amistosos i només rebre la ‘visita’ ja van advertir la policia.
Una patrulla d’agents uniformats es van presentar al centre comercial on van recollir la pertinent denúncia i van formalitzar la detenció de l’home, que no va voler assistència lletrada i que va assegurar que tot el benefici obtingut amb els mòbils sostrets il·legalment pràcticament se l’hauria gastat. En què, hores d’ara no ha transcendit. El que sí és clar és que el centre comercial en qüestió no va detectar l’operativa fraudulenta fins a principi d’aquesta mateixa setmana, el que porta a pensar, per la celeritat en entregar-se, que l’ara detingut podia tenir algun informant dins de l’empresa.
També s’especula amb el fet que, de cop i volta, i després de setmanes i setmanes fent servir l’operativa que usava per vulnerar la plataforma virtual de venda de l’establiment, se la va trobar bloquejada. En tot cas, el que sembla clar és que el jove detingut, que ha passat ja a disposició judicial i durant la tarda ingressarà al centre penitenciari, havia retingut la clau de venda d’un dels superior del departament multimèdia del centre comercial. I no va ser fins després de plegar de l’empresa que hauria començat la seva activitat il·lícita.
JUNY 2022
Segons que ha informat aquest migdia formalment la policia, el jove va deixar de treballar al centre comercial el juny del 2022. A partir de llavors és quan comença l’activitat il·lícita. Quan es va ‘entregar’ aquest dijous, el jove exempleat de l’establiment va assegurar que la seva operativa il·legal l’havia iniciat el gener i l’havia fet durar fins fa pocs dies. En aquest temps hauria adquirit mòbils -tots d’alta gama i de diverses marques (iPhone, Samsung, Xiaomi…)- que a preu de venda suposarien uns 50.000 euros.
Aquesta xifra, però, està en entredit. Per molts motius. El primer és que a nivell policial i judicial no es té en compte el PVP sinó el preu de cost del producte furtat. L’altre detall és saber si realment l’activitat il·lícita va anar només de gener a març com l’arrestat va assegurar o ja es va iniciar només plegar de la botiga. En tot cas, els darrers temps, els ‘ingressos’ que tenia el jove venien donats per aquesta operativa il·lícita de compra-venda.
Simulava una compra en línia i sempre col·locava algun dígit erroni per forçar una errada. Posteriorment, i fent servir el codi usurpat al seu superior, solucionava l’error i generava una venda que ja es considerava pagada
Justament, els responsables del centre comercial afectat estan fent una anàlisi auditora a contrarellotge per determinar exactament el perjudici sofert. És a dir, quants mòbils va mobilitzar de manera il·lícita i quin cost tenia. Aquesta informació, però, encara trigarà uns dies i l’establiment, que ha de decidir si es persona com a acusació particular en el cas, la lliurarà directament a la Batllia en el marc de la instrucció que formalment s’obrirà a partir del processament del jove i l’obertura del sumari corresponent.
El jove vulnerava els controls de seguretat de la web del centre comercial. Simulava una compra en línia i sempre col·locava algun dígit erroni per forçar una errada. Posteriorment, i fent servir el codi usurpat al seu superior, solucionava l’error i generava una venda que ja es considerava pagada. L’operació permetia obtenir el justificant de compra amb el qual, altres col·laboradors, passaven a recollir per l’establiment comercial. No els calia anar a la botiga pròpiament dita. N’hi havia prou en acudir al taulell del magatzem, on la compra estava reservada i empaquetada i amb el simple justificant n’hi havia prou per poder recollir el material.
Aquests col·laboradors rebien gratificacions, normalment comissions dineràries, encara que no es descarta que en alguna ocasió la gratificació fos un mòbil mateix. Els dispositius els col·locava a través de diversos canals, essent un dels més habituals la utilització de portals de venda de productes de segona mà o similars. Com s’ha dit, gran part del benefici obtingut ja se l’hauria gastat. Ara bé, en el registre domiciliari que es va practicar poc després de la detenció es va recuperar una ínfima part del material robat.
La investigació resta oberta no només perquè s’ha de calcular el perjudici final sinó també, ja s’ha dit, perquè no es descarta la implicació d’altres persones més enllà dels ‘recollidors’, que no està clar que sabessin l’origen de la compra. Al detingut se l’acusa com a mínim d’un delicte contra el patrimoni al qual caldrà afegir els il·lícits relacionats amb la suplantació de la identitat de tercers, la falsificació de documents mercantils o la vulneració de mitjans de pagament i altres eines similars.
Comentaris (3)