Fins una estona abans de les 11 de la nit, i amb la supervisió dels bombers, agents de policia i del servei de circulació han anat contactant amb les persones que tenien estacionats vehicles a la zona per evitar que els danys materials que ja hi havia hagut fins llavors anessin a més. Sortosament no s’han hagut de lamentar danys personals. I ara per ara no caldrà desallotjar habitatges.
Una pedra de grans dimensions -es calcula que d’uns 100 metres cúbics i 180 tones de pes- s’ha desprès de la muntanya poc abans de 2/4 de 7 aixecant una polseguera ben visible des de molts punts de la parròquia. El bloc rocós s’ha aturat just abans d’envair el carrer Gil Torres i de saltar a l’aparcament Bonavista. El terreny on s’ha parat no és gaire estable. I no és clar que pugui aguantar en aquell punt. A més, està clar que per poder retirar el bloc rocós, d’immenses dimensions i múltiples tones de pes, s’haurà d’anar esmicolant, elevant el risc que es desprengui novament i rodolí avall.
De fet, el roc s’ha desprès de la canal a molta alçada, fent un estrepitós soroll quan s’ha ‘desenganxat’ del mur de pedra natural. I aquí és quan s’ha generat la polseguera que ha portat desenes de persones a comunicar ràpidament amb els serveis d’emergència. El bloc rocós ha saltat diversos metres i ha malmès tanques d’horts, murs protectors, ha aixafat arbres i ha destrossat el rec del Solà en el punt que ha tocat de ple. Sort encara que ha decidit aturar-se no se sap massa ben bé per quin motiu encara que sense cap mena de dubte el fet que a la zona hi hagi terres cultivades i, per tant, més toves del que estarien si no estiguessin conreades ho ha facilitat.
Un equip de geòlegs ha valora in situ la pedra de grans dimensions per decidir les actuacions a seguir, tant per estabilitzar el roc i poder-lo enretirar posteriorment com per valorar possibles nous riscos al mur muntanyós rere del rec. S’han estat fent vols de dron per fer un seguiment de la situació. Després del despreniment del roc en qüestió han caigut altres pedres, però d’unes dimensions molt notablement inferiors. S’ha de mirar de descartar noves esllavissades, encara que això és de molt mal fer.
Sense cap mena de dubte, la filtració d’aigua procedent dels dies seguits de pluja després de setmanes de sequera estaria rere d’un fenomen que no és pas desconegut en la zona. De seguida que s’ha alertat del despreniment s’han traslladat a la zona agents de circulació i dotacions policials, que han acordonat la zona, no deixant accedir durant una bona estona ni al carrer Gil Torres ni al de Ciutat de Valls per tal que ningú que no hi estigués autoritzat no es pogués acostar a la zona no ha quedat, inestable, el roc immens. Després han aparegut diverses dotacions dels bombers que s’han fet càrrec de la situació.
També estan al cas des de Protecció Civil i des de diversos ministeris, que es coordinen amb el suport d’empreses externes per fer el seguiment de l’evolució geològica de la munya, a prop del Solà d’Enclar però no pas inclosa en aquell. També a la zona ha fet acte de presència en representació del comú d’Andorra la Vella el conseller de Circulació i Aparcaments, Xavier Surana, que s’ha posat a disposició dels equips de seguretat i salvament i ha celebrat que no hi haguessin danys personals.
El rec del Solà és ara mateix impracticable però en aquests moments és la última de les preocupacions que hi ha sobre la taula. El que cal és assegurar una retirada el màxim de controlada del bloc rocós. El darrer tram del rec quedarà tancat que es netegi i es refaci la zona. També s’han talat durant unes hores els carrers Gil Torres i Bonavista, i l’aparcament de Bonavista. Una estona abans de les 11 de la nit el cos de bombers i geòlegs del Govern d’Andorra han donat per segures les zones i formalment s’han reobert els espais que s’havien tancat.
Comentaris (23)