Esclata una estafa multimilionària amb criptoactius

Detinguts com a mínim els dos responsables d’una societat andorrana que assegurava alts rendiments a partir de la inversió amb ‘tokens’ i ‘bitcoins’ i que almenys hauria fet ‘desaparèixer’ tres milions d’euros

Els dos detinguts es proclamen uns devots de la 'tecnologia blockchain'. arxiu

Com a mínim dos detinguts, mitja dotzena d’afectats i tres milions d’euros ‘esfumats’. És el balanç d’urgència d’una operació encara activa aquesta nit passada i que hauria permès desmantellar una estafa multimilionària comesa a partir de la inversió amb criptoactius. La investigació, però, està plenament en marxa i encara pot donar moltes voltes. Però calia actuar ràpid davant les evidències i el risc de fuga dels teòrics dos màxims responsables d’una estructura amb tots els visos de ser un esquema Ponzi.

Tot plegat, segons que han explicat alguns dels afectats que no estan pas al corrent de tot com tampoc no ho estan els investigadors policials que tenen el cas plenament ‘calent’, hauria esclatat a primera hora d’aquesta tarda de dijous quan un petit grup d’afectats, alguns d’ells acompanyats d’advocats, s’han presentat al despatx central de la policia a cursar les pertinents denúncies amb força documentació i anàlisis que haurien estat fent els darrers dies fins a convèncer-se que havien estat plenament estafats.

Aquesta tarda de dijous s’han interposat diverses denúncies per presumptes frau, estafa i apropiació indeguda, entre altres delictes punibles

Les evidències eren tals -una altra cosa és que les suposicions inicialment fetes per alguns dels afectats acabin lligant amb el que acabi aportant la investigació- i el risc que els dos homes, sense pràcticament cap arrelament al Principat més enllà, aparentment, de disposar d’una societat en una jurisdicció on presumptament podien haver trobat un refugi per fer de les seves, o com assegura un dels detinguts en les seves xarxes socials, “a Andorra on la legislació atorga la necessària seguretat jurídica per poder invertir esforços i recursos a nous i disruptors projectes digitals i blockchain”.

En tot cas, els dos responsables de la firma que teòricament es dedica a anàlisis i inversió en projectes blockchain i DeFi per als quals buscaven inversos garantint-los una rendibilitat estratosfèrica haurien estat detinguts a les poques hores de la tramitació de les denúncies, que ho han estat, segons els afectats, per frau, estafa i apropiació indeguda entre altres fets punibles. Després dels arrestos -no es descarta que se’n pugui fer algun més, malgrat que en l’accionariat de la societat només hi apareixen els dos detinguts- i ja a altes hores del vespre-nit d’aquest dijous s’haurien practicar diferents escorcolls.

ENGINYER INFORMÀTIC I ADVOCAT

Els dos fundadors i socis de la societat, alhora que detinguts per ara, serien un enginyer informàtic de l’entorn de Terrassa i un llicenciat en Dret especialitzat en gestió immobiliària que inicialment operava a Montornès del Vallès, prop de Granollers, però que apareixeria en no pocs negocis, sempre vinculats al món de la gestió i la promoció immobiliària. Hauria deixat la majoria de negocis a principi d’aquest 2024 en veure que realment el futur era el ‘blockchain’ i el negoci establert a Andorra. 

La societat s’hauria constituït el maig de l’any passat i l’objecte social no respon a la teòrica activitat real: anàlisis i inversió en projectes ‘blockchain’ i DeFi

La societat, l’objecte social de la qual no respon ben bé a la realitat del negoci, s’hauria constituït el maig de l’any passat. L’enginyer informàtic, més jove, tindria el 51% de les participacions i seria l’administrador únic aparentment. A Catalunya formaria part de l’entramat d’un parell de societats, una dedicada a la tecnologia i l’altra també al sector immobiliari. El segon implicat disposaria del 49% de les accions de la societat andorrana, aparentment una SL, i aparentment era el captador d’inversió. El que tenia el vessant més comercial.

Si la societat es va constituir el maig del 2023, un mes després encara no es registraria degudament un comerç amb el mateix nom de la societat però no pas el mateix domicili. Això sí, tots dos negocis, per dir-ho així, estarien domiciliats en carrers propers a la zona de Prada Ramon, a Andorra la Vella, i seria els dos llocs, com a mínim, que la policia hauria anat a escorcollar. No està clar si els domicilis coincideixen en els llocs on podrien viure els dos homes o si, a més a més, s’hauria acudit als habitatges de cadascun per recuperar dispositius electrònics i documentació que sigui d’utilitat per a la investigació.

LA SENSACIÓ DELS AFECTATS

I és que els investigadors policials hauran d’aclarir -més enllà dels indicis clars que els haurien portat a dur a terme unes detencions pràcticament exprés- si són ajustades a la realitat la visió dels afectats o són, només les sensacions producte de la manipulació a què hagin estat sotmesos, suposadament, per part dels dos ara detinguts, que haurien de sospitar que els inversors als quals havien parat la trampa estaven poc contents amb ells. Sembla, però, que cap d’ells o en tot cas, molt poc dels afectats estarien a Andorra i potser no comptaven que poguessin fer una acció al Principat.

El dia que tocava fer la liquidació, l’enginyer informàtic i, per poc, accionista majoritari de la societat andorrana, hauria comunicat que els havien ‘hackejat’ i robat tots els fons i, per tant, que no hi havia res per liquidar

En tot cas, els afectats tenen la pràctica certesa que els responsables de la firma inversors en criptoactius hauria captat uns tres milions d’euros que quan els seus titulars van voler recuperar, van voler liquidar perquè suposadament s’havien convertit en quinze milions, havien ‘volat’. L’apreciació d’alguns dels afectats amb qui hauria contactat l’Altaveu és que l’enginyer informàtic, presumptament, sempre presumptament perquè la investigació està plenament oberta i encara cal aclarir moltes coses, hauria estructura el que seria un esquema Ponzi per estafar els inversors a esquenes del seu soci. Res d’això no seria clar encara.

Però sí que és l’apreciació, la sensació que en tenen els afectats. Suposadament, el segon soci estava convençut gràcies a les alteracions fetes pel primer -l’enginyer informàtic- que els interessos que estaven generant les inversions eren molt elevats i això feia que el soci comercial, l’advocat immobiliari, anés captant més clients. En tot cas, segons alguns dels afectats, s’haurien captat al voltant de tres milions d’euros que haurien d’haver generat un rendiment de quinze milions segons els contractes d’inversió.

El dia que tocava fer la liquidació, l’enginyer informàtic i, per poc, accionista majoritari de la societat andorrana, hauria comunicat que els havien ‘hackejat’ i robat tots els fons i, per tant, que no hi havia res per liquidar. Aquí van saltar totes les alarmes dels inversors que van començar a fer les seves pròpies indagacions, amb suport jurídic, i en un tres i no res van descobrir el que suposadament passava: els havien aixecat (presumptament) la camisa. I fins aquest dijous que ha acabat esclatant tot. O gairebé. Perquè encara hi ha molts els serrells per lligar.