Els diners d’una estafa en una clínica mèdica de Barcelona passaven per Andorra

Els mossos, sota tutela judicial, continuen investigant uns fets que tindrien a veure amb la compra de material per sobre del preu de mercat i que hauria portat ja a detenir tres persones alhora que n’hi ha vuit més com a mínim d’implicades

Comentaris

Una imatge de la clínica.
Una imatge de la clínica. ARXIU

Una part dels diners que societats lligades a l’ex-director general de la Clínica Diagonal de Barcelona o de l’empresa que proveïa material a aquest centre sanitari van facturar arran del que s’ha acabat descobrint que era una estafa haurien passat per Andorra. També als Emirats Àrabs Units. Així ho han determinat els mossos d’esquadra, que sota tutela judicial, continuen treballant en el cas, que implica almenys onze persones, tres de les quals han estat detingudes els darrers dies.

Agents de la divisió d’investigació criminal de la policia catalana, en una investigació dirigida pel jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat, van detenir el dia 7 de setembre, en un ampli dispositiu, les tres persones esmentades. A més, n’investiguen vuit més per delictes d’administració deslleial, corrupció entre particulars, falsificació de documents, frustració de l’execució i blanqueig de capitals.

La investigació es va iniciar l’any 2020 quan els controls interns de la Clínica Diagonal de Barcelona van detectar que el llavors director general-gerent del centre -un dels detinguts ara- havia canviat el sistema de compres d’equipament mèdic i adjudicava els contractes a una empresa nova sense experiència al sector. Les compres, sense lògica aparent s’estaven realitzant a un preu molt superior al de mercat i amb unes condicions econòmiques molt perjudicials pel centre mèdic. El perjudici podia ser superior al milió d’euros.

La investigació es va iniciar l’any 2020 quan els controls interns de la Clínica Diagonal de Barcelona van detectar que el llavors director general-gerent del centre havia canviat el sistema de compres d’equipament mèdic i adjudicava els contractes a una empresa nova sense experiència al sector

La investigació portada a terme per la unitat central de blanqueig i delictes econòmics, sota la tutela i direcció del jutjat esmentat, va aconseguir vincular les societats del gerent amb els responsables de l’empresa proveïdora i es van poder rastrejar els diners abonats per la cínica que un cop transferits al proveïdor es repartien a parts iguals entre l’empresa i el propi executiu que havia adjudicat els contractes.

Per evitar que es vinculés el llavors director general amb l’empresa beneficiada pels contractes es varen interposar diferents societats a nom de familiars d’aquell executiu hospitalari i es varen emetre factures fictícies. La investigació ha permès també, acreditar un alçament de béns en perjudici de la hisenda pública espanyola i identificar el destí final dels diners defraudats, part dels quals es varen transferir a Andorra -on està prevista la possibilitat que es bloquegin comptes bancaris- i als Emirats Àrabs Units, així com la reinversió en l’adquisició d’un amarratge en un port esportiu.

Com s’ha dit, el 7 de setembre de 2022, es va dur a terme un operatiu que va concloure amb la detenció dels investigats. A banda, el dispositiu va permetre recollir indicis probatoris de tres despatxos professionals, el bloqueig d’immobles en quatre registres de la propietat de Catalunya. La investigació continua oberta i hores d’ara no es descarten noves detencions.

Comentaris (9)

Trending