Un ciberatac a un dels principals servidors del país fa caure diverses webs públiques i privades

El responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra ha explicat que a hores d’ara desconeix quina afectació ha tingut aquest incident, ja que l’empresa proveïdora està restaurant els sistemes i fins que no es proporcioni més informació “no es podrà saber qui o què hi ha al darrere”

Imatge d'una de les pàgines web afectades.
Imatge d'una de les pàgines web afectades.

Un ciberatac a una de les principals empreses proveïdores de serveis tecnològiques del país ha deixat fora de joc diverses webs públiques i privades. Entre els afectats hi ha les pàgines com la de Mobilitat, FEDA, Andorra Difusió, Pyrénées o la pàgina web d’Andorra la Vella. El responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD), Jordi Ubach, ha comparegut aquest migdia davant dels mitjans de comunicació on ha explicat que a hores d’ara desconeix quina afectació ha tingut aquest incident, ja que l’empresa proveïdora està restaurant els sistemes i fins que no es proporcioni més informació “no es podrà saber qui o què hi ha al darrere”.

Els problemes van començar ahir al vespre quan algunes pàgines van deixar de funcionar. Des del servidor van notificar a l'Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD) tal com diu el marc legal i van començar les tasques de reparació dels sistemes. Ubach ha detallat que en aquests moments desconeixen quin és l'abast de la incidència i quantes empreses podrien estar afectades: “L’empresa ha de fer balanç de l’afectació que ha tingut. Fins que no hagin fet la feina corresponent i els informes finals, doncs no ens podran dir quina afectació ha tingut”. 

Ubach també ha detallat que actualment no saben quines són les motivacions al darrere d'aquest atac cibernètic i qui hi podria estar al darrere: “estan en fase de recuperació dels sistemes i fins que no es proporcioni més informació no es pot dir qui o que hi ha al darrere”, ha afegit.

PROTOCOL

El responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra ha detallat que en aquestes situacions, les entitats tenen 72 hores per informar del problema i a partir d’aquí tenen uns certs dies per anar proporcionant certa informació relativa a l’incident. A partir d’aquí l’Agència intercanvia aquesta informació amb els diferents canals i grups de treball amb els quals col·laboren “per tal d’adquirir més intel·ligència i poder-la compartir tant amb l’entitat afectada com amb la resta d’entitats del país perquè no puguin arribar a patir un incident de la mateixa tipologia”. Tot apunta a que es tracta d'un atac aïllat a una empresa determinada, ja que de moment, no han tingut cap notificació de cap més entitat, ni constància de més informació a nivell de país, ha conclòs Ubach.

Cal recordar que durant aquest any a Andorra s'han produït 227 ciberatacs, 30 dels quals han estat crítics. Ubach ha assegurat que aquest increment de la ciberdelinqüència va en línia del que també està passant en el conjunt d'Europa.

Comentaris (21)

Trending