Fa un parell de dies, en l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma, s’hi van sentir unes petites explosions. Alguns dels ocupants van alertar de la situació però, aparentment, no va anar a més. Això no obstant, s’haurien advertit petits moviments constructius que han portat aquest diumenge responsables de l’immoble a voler veure sobre el terreny què estava passant. I s’han descobert unes esquerdes que afectaria tant l’esmentat immoble com el del costat, l’hotel Bellpi, i també la voravia.
La constatació per part de la propietat dels moviments ha comportat que s’avisés tant als bombers i com la policia, que s’han trasllada fins a la zona per avaluar la situació. Una vegada constatades les fissures, s’han mobilitzat diversos tècnics. Cal tenir en compte que just davant, a l’altre costat de l’avinguda, s’hi estan fent unes obres. A l’antic aparcament Giberga s’hi estan fent els treballs previs per a la construcció d’una promoció immobiliària. I no es descarta que les explosions sentides els darrers dies fossin producte dels moviments en el subsòl que es fan en aquelles obres.
LA SITUACIÓ
Després de la presència de bombers, inclosos especialistes en enderrocs del cos, i també de diversos tècnics, també els responsables de l’obra que s’està fent a l’antic pàrquing exterior Giberga, s’ha vist de manera indubtable que les façanes dels edificis 28 i 30 s’han abalançat lleument cap a la carretera. El moviment ha comportat fissures de mil·límetres tant a la façana com en diferents estances interiors. També s’ha comprovat com la vorada de la voravia s’hauria separat un centímetre de la resta de la vorera.
El moviment ha comportat fissures de mil·límetres tant a la façana com en diferents estances interiors. També s’ha comprovat com la vorada de la voravia s’hauria separat un centímetre de la resta de la vorera
L’enginyer de l’obra que es fa davant per davant dels immobles afectats ha verificat, segons que ha explicat l’oficial cap de guàrdia dels bombers, Josep Maria Alonso, que en principi aquells treballs no presenten cap problema i que els pilotatges que es fan són correctes. “Això no treu que hi hagi vibracions”, ha remarcat un Alonso que ha recordat que els immobles afectats tenen força més de mig segle d’antiguitat i disposen d’una fonamentació molt dèbil. En principi, la coincidència de totes les parts intervinents es que es tractaria d’un assentament de façana que no hauria de tenir relació amb les obres properes però tampoc no es descarta.
La decisió que s’ha adoptat ha estat situar tot un seguit de testimonis de guix en diferents de les fissures detectades i així poder avaluar si hi ha més moviments. En funció del que es detecti en una nova valoració que es preveu fer aquest dilluns -no està clar que les obres es tornin a posar en marxa fins que no hi hagi decisions-, s’actuarà en conseqüència. Per ara, s’ha descartat desallotjar ningú. A més, aquest diumenge hi havia molts pocs ocupants a l’edifici d’habitatges. Això sí, s’ha d’anar amb molta precaució i valorant la situació a cada moment.
El comú -el cònsol menor, David Astrié, ha estat mobilitzat i s’ha presentat al lloc plenament d’esport; també abans havia estat a l’indret el coordinador de Mobilitat comunal, Miquel Rossell- s’estima més per ara no pronunciar-se al respecte. Astrié, però, assistia amb preocupació a les explicacions que li feien els tècnics i bombers i fins i tot comprovava de primera mà alguna de les esquerdes, especialment les de la via pública. El dirigent comunal hauria demanat als tècnics, segons les fonts consultades, que pequessin per excés i no pas per defecte. En tot cas, la situació no es considera pas especialment greu.
La presència de bombers -hi ha hagut almenys durant una bona estona un camió i el vehicle de comandament-, de diferents dotacions de la policia i també dels agents comunals i de diversos tècnics ha causat certa expectació a la zona, alhora que també els ocupants dels habitatges afectats estan a l’espera de les indicacions dels cossos de seguretat i de les autoritats. La mobilització s’ha iniciat, segons fonts consultades, poc després del punt del migdia. I la intervenció ben bé ha durat unes tres hores.