Alerta per l’increment de fiascos en suposades ‘inversions en línia’

Les dificultats econòmiques derivades de la crisi sanitària o la voluntat de fer diner fàcil han fet que cada vegada més persones participin d’operacions que quan han de donar els primers rendiments evidencien la manca de solidesa o directament la presumpta estafa

La xarxa està inundada de proposes que acaben resultant fraudulentes. ARXIU

Creuers, ‘slots’, ‘forex’, criptomonedes… L’objecte és divers. Però el final de tot plegat comença a ser massa comú: la policia està rebent cada dia més alertes de persones que al seu dia van confiar alguns diners en inversions en línia, a través de plataformes que operen a Internet, que ofereixen altes rendibilitats, i que quan han de començar a donar els primers fruits, aquests no hi són. Que es formalitzin denúncies costa més. Al final, la majoria dels afectats no volen admetre que han estat estafats.

El cas de To The Top, la societat liderada per Catherine Techer i ubicada al Principat, o de la plataforma FinoCapital, que tot i no tenir cap vincle societari amb Andorra sí que ha enganxat diversos residents, no són una excepció, malauradament. Les dificultats econòmiques derivades de la crisi sanitària o la voluntat de fer diner fàcil han fet que cada vegada més persones participin d’operacions que quan han de començar a reportar beneficis queden al descobert. Massa sovint es tracta, presumptament, d’estafes de naturalesa piramidal de molt difícil resolució perquè costa molt pescar els responsables i, més encara, poder aconseguir que retornin allò estafat.

Afectats per l’estafa de FinoCapital alerten d’una nova campanya de captació d’inversors

La globalització que ha portat la xarxa telemàtica també ha fet que per als delinqüents sigui més fàcil cobrir-se les espatlles i per als inversors, poder fer operacions des de qualsevol racó de món a qualsevol altre. El cas, però, és que les inversions siguin realment això. I no una acció fraudulenta d’alguns enginyosos suposats financers. És el cas, també, d’Algorithms Group, la societat del suposat broker investigat per l’Audiència nacional espanyola Javier Biosca que, entre altres, tindria al suport d’assessors jurídics que operarien des d’Andorra a l’hora de dissenyar l’entramat societari per fer ‘desaparèixer’ els diners.

Futbolistes

En un dels sectors que hi ha força neguit, perquè hi ha força afició a ‘jugar’ per Internet en aquestes plataformes que prometen elevats rendiments és en el món del futbol. Segons que han explicat diferents fonts, molts jugadors de les competicions domèstiques del Principat estarien participant d’aquestes operacions. Sortosament, sempre que la inversió acabi no rendint, no se solen invertir grans quantitats de diners. Són excepcionals els casos de milers d’euros. També hi hauria alguns tècnics de base participant d’aquestes inversions.

Empresonat el ‘cabdill’ de l’estafa amb criptomonedes que entronca amb Andorra

En aquest cas, afirmen les fonts, es tracta de persones amb una ocupació professional que els deixa moltes hores lliures, que no solen tenir família al Principat i que, a més a més, no tenen unes grans remuneracions. I que aviat se senten atretes per plataformes que ofereixen una elevada rendibilitat a curt termini. El fet que funcioni en alguna ocasió, fa que les inversions vagin creixent i també el risc de perdre més diners.

En qualsevol cas, les fonts consultades han explicat que encara que sigui difícil reconèixer haver estat enganyat, és molt important denunciar eventuals estafes. En tractar-se de delictes d’afectació personalíssima, només la denúncia de l’interessat pot posar en marxa una investigació que, a la llarga, pot beneficiar moltes altres persones i, encara, evitar que d’altres caiguin en la mateixa teòrica trampa.