Acusat de tenir tretze persones allotjades en males condicions en un espai de 180 metres quadrats

L’empresari detingut divendres per tracte degradant i abús sobre els treballadors es mou a cavall del Perú i Espanya, i es va establir a Andorra el 2020 gràcies al seu vincle amb una empresa d’instal·lacions del país que ha estat contractada per moltes de les grans obres que s’han fet o es fan

Bastides en una de les obres en què ha participat l'empresa del detingut i ara processat.
Bastides en una de les obres en què ha participat l'empresa del detingut i ara processat. ARXIU

La polseguera inicialment negada pel Govern però que ha acabat esquitxant indirectament fins i tot el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, per allò de la mà d’obra ‘low cost’ i les subcontractacions de dubtosa legalitat, té hores d’ara el primer processat com a suposat responsable d’exercir un tracte degradant i un abús sobre operaris immersos en la construcció majoritàriament vinguts del Perú. L’acusació fonamental contra l’empresari detingut divendres -i ara en llibertat provisional amb càrrecs- rau en el fet de tenir tretze obrers allotjats en suposades males condicions en un espai de 180 metres quadrats.

L’home, resident espanyol de 59 anys, va ser detingut divendres quan sortia del seu domicili. És, aparentment, el primer dels empresaris que més mà d’obra peruana ha estat facilitant a constructores del Principat. L’empresari en qüestió es mou a cavall del Perú i d’Espanya, on té sengles empreses muntades i entre les quals mou uns quatre-cents operaris. Al seu dia va començar a col·laborar amb una empresa d’instal·lacions del Principat i al final es va acabar establint al Principat. Justament, la societat de la qual és el soci únic el detingut es va acabar constituint a Andorra en plena pandèmia (entre el maig i el juny del 2020 i domiciliada a Escaldes), quan la construcció va ser autoritzada a continuar treballant i calia mà d’obra a mansalva pel ritme que duien, per exemple, les torres del Clot d’Emprivat.

La construcció és un dels sectors que més creix.

Relacionat

Primera detenció pels abusos a treballadors subcontractats

Sia directament o a través de l’empresa andorrana d’instal·lacions amb qui inicialment col·laborava, els operaris que venien del Perú via aquesta firma han acabat subcontractades per constructores del país que han edificat, s’ha dit, algunes de les torres escaldenques o l’inacabable projecte de la Querola d’Ordino. La constructora subcontracta l’instal·lador andorrà que al seu torn fa una prestació de serveis amb una companyia peruana que també té seu a Espanya i que n’ha acabat tenint a Andorra. Tot un peix que es mossega la cua i que davant l’escàndol que ha suposat el Govern ha hagut de lligar curt.

Tem l’empresari ara en llibertat provisional que el seu cas -que pot ser que fos el primer, almenys, de portar operaris peruans a l’engròs a treballar a Andorra, una altra cosa són les condicions, que correspon dir a l’administració i als tribunals quines eren- sigui una mena de mesura exemplificadora. Sia com vulgui, segons la policia, la situació s’investigava des del mes de novembre. I continuarà investigant-se, perquè el cas no està tancat i la situació dels subcontractes ‘low cost’ continua vigent.

Un treballador en una obra

Relacionat

Importació de mà d’obra: entre l’ètica i la ‘legalitat’

Diferents fonts han reconegut que després d’una empresa andorrana del tot i implicada en diferents afers foscos que també es dedica al subministrament de mà d’obra, la societat de l’ara processat va ser probablement la segona en oferir aquesta mena de serveis. De forma fins i tot més intensa que la primera i sempre o gairebé amb operaris llatinoamericans, que per alguna cosa el mateix empresari dirigeix una companyia de serveis -enginyeria, instal·lacions, comunicacions- a Lima. A Espanya una de les bases d’operacions cal cercar-la al tomb de Saragossa.

VERSIONS

En tot cas, i segons que ha pogut saber l’Altaveu, les acusacions que es formulen al detingut, que es va oposar en qualsevol cas a ser condemnat per la via ràpida perquè considera que no ha fet res de punible, difereixen, és clar, entre el que considera la fiscalia que és i que manté el processat que passa o que ha passat. Per cert, que divendres, just poques hores després de la detenció de l’empresari, l’Altaveu va demanar durant l’acte d’Obertura de l’Any Judicial al fiscal general, Alfons Alberca, si el ministeri públic estava fent alguna actuació al respecte i Alberca es va fer l’orni.

Mentre l’acusació pública considera que el personal estava en pèssimes condicions de salubritat, l’empresari manté que la situació era derivada del comportament i la nul·la autohigiene dels obrers

Però l’empresari ja estava detingut. I la fiscalia pensava acusar l’home -i l’acusa, de fet- de tracte degradant i abús vers els treballadors. Perquè els tindria en un espai de 180 metres quadrats. Un total de tretze operaris i aproximadament durant una trentena de dies. El fet és el que és. L’espai, el nombre de treballadors i els dies. Les versions de fiscalia i acusat difereixen en les condicions. Mentre l’acusació pública considera que el personal estava en pèssimes condicions de salubritat, l’empresari manté que la situació era derivada del comportament i la nul·la autohigiene dels obrers.

Per contracte, l’empresari havia d’oferir allotjament als operaris. I els havia de pagar prou com perquè poguessin assegurar les dietes. L’ara processat hauria afirmat durant la seva posada a disposició judicial que això ho feia. I que si els operaris no netejaven l’estança, si duien el matalàs a la cuina per no haver de sentir a l’habitació comuna els roncs del veí o si un altre guardava menjar de qualsevol manera sota el llit perquè un altre company no li pispés, tot plegat, tot això, no es pot considerar que fos de la responsabilitat del patró.

La discussió, doncs, està servida. La causa i la investigació, obertes de bat a bat. I les autoritats administratives i policials amb un exemple per rebatre que no fa res per combatre els abusos que fa mesos i mesos, potser anys, que suposadament s’estan donant del dret i del revés amb la connivència presumpta d’alguns empresaris i, com a mínim fins fa poc, d’un marc normatiu tan laxe que permetia obrir una finestra al mateix temps que algú mirava de tancar la porta.

Comentaris (20)

Trending