El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha subhastat els quatre vedells que han estat seleccionats com a mascles de raça bruna. Els interessats en els animals han pogut presentar ofertes de forma telemàtica i ara estan a l’espera que el comitè format especialment les valori i decideixi a qui els adjudica. D’aquesta forma, s’assegura la continuïtat, malgrat l’esclat de la crisi del coronavirus, del treball fet per millorar la cabana bovina del país, clau per a la comercialització de l’IGP carn d’Andorra.
L’emergència sanitària va obligar a suspendre la fira de braus, acte ja tradicional, però no pas el concurs per vendre els quatre exemplars que han estat durant els darrers mesos al Centre de selecció genètica del Gorupe Gascon a Villeneuve de Paréage. Es va optar per fer una subhasta aprofitant les noves tecnologies, facilitant als ramaders material audiovisual. Així, es poden aprofitar els esforços realitzats pel sector i assegurar la continuïtat del treball assolit per a la millora de la cabana bovina nacional, la qual esdevé la base de la producció de la carn que es comercialitza sota l’IGP carn d’Andorra i el segell de carn de qualitat controlada d’Andorra.
Des del Govern es destaca que aquesta producció queda posada “més que mai en valor” en la situació actual, ja que es “demostra el rol capital que juga el sector agrari i ramader, com a base de la cadena alimentària, per a contribuir assegurant la continuïtat d’un dels serveis més essencials com és el del proveïment alimentari”.
Enguany hi ha en subhasta quatre mascles procedents de quatre explotacions ramaderes del Principat que han superat la fase de preselecció i posterior selecció que s’ha dut a terme En aquest centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.
Ha estat el tretzè any en què s’ha fet la selecció i representa la continuació d’un llarg recorregut per aconseguir la implantació d’una raça bovina autòctona del país, adaptada a l’entorn de muntanya i que pugui esdevenir un signe d’identitat propi. En aquest sentit, des del ministeri es recorda la importància que el sector estigui implicat en el projecte de selecció de la raça Bruna d’Andorra, però també el suport que brinda el Govern pel manteniment de la qualitat de la raça.
Comentaris