L’associació Stop Violències ha presentat un informe alternatiu davant la Comissió de Nacions Unides per a l’Eliminació de totes les formes de Violència envers les dones (CEDAW), que celebra aquests dies les sessions plenàries on, justament, s’avalua la situació d’Andorra en aquest àmbit. El document és molt dur i crític amb el Govern i va més enllà dels retrets per la no despenalització de l’avortament, ja que inclou comentaris en altres àmbits. De fet, fins i tot s’arriba a assegurar que és habitual veure com els taxistes pugen o baixen prostitutes al país, creuant-les per la frontera.
Un dels més sorprenents, sobretot pel fet que es faci un comentari similar davant un organisme de Nacions Unides, té a veure amb l’article 6 de la convenció, que exigeix als Estats un control estricte del tràfic de persones i la prostitució de les dones. Stop Violències es mostra molt crítica i, fins i tot, arriba a recordar el cas d’un empresari denunciat per portar treballadors de Colòmbia de forma il·legal i en explicar que “el que se sap públicament és que el Govern va fer fora els treballadors explotats (...) i no sabem quina fou la sentència a l’empresari, ja que els seus negocis continuen oberts”.
Més dura, però, es mostra a l’hora de parlar de la prostitució. Asseguren obertament que “trobem tràfic de dones entre fronteres” i afirmen que “cada dia es veuen anuncis de prostitució publicats a tot color en diaris d’Andorra (...) on s’ofereixen serveis sexuals 24 hores al dia i amb renovació constant de dones”. Fins i tot, es diu que “investigant una mica, se’ns ha explicat que a la frontera se sap quan passa un taxi amb una d’aquestes dones”. Des de l’entitat s’admet que “no sabem quina és la magnitud ni per què no s’actua i es mira cap a un altre costat”.
S'acusa el Govern d'escudar-se en el model d'Estat per no respectar els drets de les dones
Els retrets també són contundents quan s’analitza el compliment per part d’Andorra de l’article 2 de la convenció, que fa referència a les mesures a prendre per eliminar la discriminació. Es remarca que hi ha “una vulneració constant dels nostres drets” i es retreu, en una clara referència a l’avortament, que l’administració “s’ha escudat en el model d’estat per justificar el no compliment de l’article en pràcticament tots els seus punts”, destacant de forma clara la penalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Aquest punt també es posa sobre la taula a l’hora d’avaluar l’article 3, centrat en la garantia dels drets humans bàsics i de les llibertats fonamentals.
De fet, entre els diferents comentaris fets en l’informe “alternatiu” es carrega contra la influència excessiva que, a l’entendre de l’entitat, té la figura del Copríncep episcopal en moltes decisions polítiques. “El poder de l’església no està separat dels poders públics i això implica que els preceptes catòlics sempre intervinguin en tot el relacionat amb la nostra legislació i estat. El Govern actual presenta un clar i visible suport a aquests preceptes”, indiquen.
A nivell laboral, també hi ha dures crítiques, com ara quan es fa referència a “llargues jornades laborals” que, afirmen, “poden arribar a ser de dotze hores a l’estiu amb una hora per dinar”. Això fa que les dones que hi treballen “no puguin accedir a programes d’estudis per canviar la seva situació”.
En les reflexions finals, Stop Violències defensa com a “necessari i urgent” la legalització de l’avortament, com a mínim, en els tres supòsits considerats bàsics així com implementar “un pla nacional efectiu i amb professionals” per a la “sensibilització, actuació i prevenció de les violències masclistes”. També exigeixen jutjats especialitzats en aquest àmbit, campanyes de prevenció, un servei públic especialitzat en agressions sexuals, entre altres propostes.