Stop Violències denuncia que està sent perseguida per "un Estat despòtic" per "dir la veritat" davant l'ONU

Una quarantena de persones participen en la marxa per commemorar el 25-N i en la qual Vanessa M. Cortés es fa acompanyar per dones que viuen en situació de precarietat o se’ls han retirat els fills

-
-
Una quarantena de persones han participat en la marxa per commemorar el Dia mundial per eradicar la violència contra les dones que ha organitzat Stop Violències entre la plaça Coprínceps, a Escaldes, i el passatge Biscariet, a Andorra la Vella. La presidenta del col·lectiu, Vanessa M. Cortés, que ha anunciat haver hagut d’anar a declarar davant la policia per desobeir les ordres de no trepitjar la calçada en una altra manifestació que van fer el 28 de setembre, ha denunciat que l’entitat i les dones que representen són víctimes “d’una persecució per part d’un Estat despòtic i teocràtic”.

Abans de la marxa s’han fet tallers de pancartes i altres petites activitats per sensibilitzar i animar els assistents, que han cridat diverses consignes a favor de la despenalització de l’avortament. Cortés ha denunciat “la manca de dades” amb relació a la violència que s’exerceix vers les dones. Davant això, ha presentat un recull fer per l’entitat seguint els comunicats setmanals d’intervencions fets públics per la policia i ha denunciat que només durant el 2019, hi ha “52 dones han sofert violència masclista”, entre elles casos d’agressions a la llar, però també sexuals i, fins i tot, a menors.

Des de l’entitat es lamenta que “hi ha violència a Andorra i n’hi ha molta” i, fins i tot, ha apuntat que el fet que a ella se li vulgui a dur davant la justícia també ho és. “També es fa contra les activistes. A mi només falta que em cremin”, ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat no estar sorpresa per la reacció de Govern a la seva participació a la CEDAW, ja que “és habitual en Estats teocràtics i opressius”.

Ja durant el parlament final de la manifestació ha volgut defensar que "vam anar a l'ONU de forma legítima" i ha remarcat que "les reivindicacions que vam fer allà feia anys que les reclamàvem al país, però no se'ns feia cas". Per això, "hem hagut de recórrer a instàncies superiors i això no ha agradat a un Govern despòtic" que, ha manifestat, "no va poder refutar el que vam dir ni tan sols mentint". Per això, ha assegurat que "ens assenyalen a nosaltres per dir la veritat".

La presidenta del col·lectiu denunciat pel Govern davant la fiscalia ha assegurat que malgrat que el departament de Polítiques d’Igualtat fa bona feina, caldria que a cada parròquia hi haguessin unitats de tres o quatre persones que treballessin en la mateixa direcció. En un moment de la seva intervenció, ja cap al final, Vanessa M. Cortés s’ha fet acompanyar per dues dones que han explicat viure en una situació de precarietat i haver tingut problemes de retirada dels fills per qüestions simplement econòmiques.

En certa forma, i d’aquesta manera, la presidenta d’Stop Violències venia a demostrar que allò que va denunciar davant el comitè d’eradicació de la discriminació vers la dona de l’ONU ho suporta amb testimonis i experiències reals. Vanessa M. Cortés ha lamentat que la persecució que se’ls està fent no és res més que el resultat, el producte del fet que internacionalment s’està coneixent la realitat andorrana i “és el Govern qui menteix”.

La manifestació ha recorregut de forma pacífica i sense cap incident les avingudes Carlemany i Meritxell fins al passatge Bescariet. Durant el recorregut,, la quarantena de participants han cantat els lemes ja habituals en aquestes mobilitzacions com ara "fora rosaris dels nostres ovaris" o "avortament lliure i gratuït" i altres més en to humorístic com ara "Manolo esta noche te haces la cena sólo". A banda de criticar les decisions de Govern, des d'Stop Violències també s'ha reclamat la despenalització de l'avortament i mesures per lluitar contra la violència masclista, però també contra la precarització laboral de la dona.

Comentaris (12)

Trending