Les Trobades Culturals Pirinenques avalen la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus

La cooperació transfronterera i l'Acord d'associació amb la Unió Europea són altres aspectes destacats de la trobada que enguany s'ha fet de forma telemàtica

La trobada s'ha fer de manera telemàtica. SAC

Les Trobades Culturals Pirinenques han avalat, aquest dissabte, la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus. L'arquitecte i urbanista canillenc, Antoni Pol ha recordat que hi ha més de 300 persones que han signat un manifest amb aquest desig. La cooperació transfronterera i el futur Acord d'associació amb la Unió Europea (UE) han estat altres dels temes exposats durant la trobada que aquest any, a causa de la pandèmia del coronavirus, s'ha fet de manera telemàtica.

 

La creació d'aquesta Àrea Econòmica Especial,  s'ha considerat com un autèntic repte de futur. Per aconseguir-ho, Antoni Pol considera que cal dotar al pais de més "múscul econòmic". Andorra necessita, segons el ponent, un nou llindar econòmic i aquest només es pot aconseguir amb l'àrea que seria el motor per evitar, per exemple, el despoblament que estan patint algunes zones pròximes al Principat. 

La proposta es basa en la idea que Andorra, que té uns 80.000 habitants i una extensió que no arriba als 500 quilòmetres quadrats, col·labori activament amb una àrea que multiplica per deu la seva superfície i per tres la seva població, sense que això impliqui una pèrdua d'autonomia per part de les institucions que administren cada part d'aquest territori pirinenc.

Entre els ponents hi hagut el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba i el  secretari general de l'Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, Pere Roquet que han exposat models de cooperació transfronterera destacant el destaca el programa Poctefa 2014-2020. La ministra d'Exteriors, Maria Ubach ha presentat de forma telemàtica la publicació ‘Els Pirineus marítims' de la setzena edició de les Trobades Culturals Pirinenques que va tenir lloc a Sureda al 2019.