El manifest pretén reivindicar l’accessibilitat cognitiva com un dret fonamental de totes les persones: “Es tracta de garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats cognitives, puguin accedir, comprendre i participar en la societat”, reivindiquen des de TRANAem. “Les seves veus han de ser escoltades i les seves necessitats ateses” i, per tant, apunten que cal la seva inclusió en processos de disseny de les polítiques: “Els sistemes de govern i les institucions han de desenvolupar i aplicar polítiques que integrin l’accessibilitat cognitiva com a component essencial de la inclusió social. Això implica no només la creació de lleis i normes que protegeixin aquests drets, sinó també l’assignació de recursos adequats per a la seva implementació i seguiment”, exposen des de l’associació.
Apunten que el primer pas per a una inclusió real és l’accés a la informació. “Totes les persones tenen dret a rebre informació de manera clara i comprensible”, cosa que implica adaptar documents, senyalització i plataformes digitals perquè siguin accessibles per a tothom. Per aquest motiu, exposen que la informació s’ha de presentar en formats fàcils d’entendre, utilitzant un llenguatge senzill i recursos visuals com imatges, gràfics i altres elements que facilitin la comprensió.
Un altre dels punts que remarquen, és la necessitat que els entorns siguin inclusius i que tant els espais públics com els privats es dissenyin tenint en compte la diversitat cognitiva, i que, per tant, les persones puguin moure’s sense trobar-se amb barreres que limitin la seva experiència. Això inclou des d’una senyalització clara en els edificis fins a la creació d’entorns que fomentin la tranquil·litat i la concentració.
Exposen la necessitat d’implementar campanyes educatives, tallers i xerrades per desmuntar prejudicis i estigmes que afecten a les persones amb discapacitat
Finalment, es posa en relleu que un dels altres pilars fonamentals per tenir una societat inclusiva és l’educació. “És imperatiu que el nostre sistema educatiu adapti els seus mètodes i materials per atendre les diverses necessitats cognitives dels estudiants”, apunten des de Trana, tot reclamant implementar estratègies d’ensenyament inclusives, cosa que permetrà que cada estudiant -independentment de les seves capacitats- pugui participar plenament en el seu procés educatiu. En aquest sentit, també manifesten la necessitat d’implementar programes de formació dirigits tant als professionals com a la societat en general, sobre la importància de l’accessibilitat cognitiva i que mitjançant campanyes educatives, tallers i xerrades per desmuntar prejudicis i estigmes que afecten les persones amb discapacitat.
Així doncs, un any més en el Dia internacional de les persones amb discapacitat, des de l’Associació manifesten que “l’accessibilitat cognitiva no és un luxe, sinó una necessitat”, i que cal treballar conjuntament per construir un món on totes les persones puguin viure amb dignitat, participar activament en la societat i gaudir dels mateixos drets i oportunitats.
Comentaris