Després de diversos contactes amb l’USdA, finalment l’organització sindical dona cobertura als socorristes a través de tres delegades de personal, dues de l’empresa Stage i una altra de Nou Fitness. Són dues bàsicament les empreses que controlen el sector professional en què poden estar empleats mig centenar de persones. Amb tot, de socorristes aquàtics també n’hi ha al Palau de Gel, a Anyós o en diversos hotels privats. En l’horitzó hi ha l’aspiració d’assolir un conveni col·lectiu.
Els principals punts en què se centraran les delegades sindicals a defensar són la millora dels salaris baixos d’acord a la responsabilitat que es té. I és que treballadors antics tenen salaris inferiors als que tenen treballadors nous. Les delegades sindicals també indiquen que “no sabem si som personal de seguretat, sanitat o neteja (el nostre títol l’homologa Salut però el nostre sou es troba en la categoria de seguretat).” També es destaca el fet que hi ha horaris extremadament rotatius, “que impedeixen la conciliació harmònica de la vida familiar amb la laboral i que acaben ocupant tot el dia”.
“No sabem si som personal de seguretat, sanitat o neteja (el nostre títol l’homologa Salut però el nostre sou es troba en la categoria de seguretat)”
Més qüestions en el decàleg de qüestions d’interès per als professionals d’aquest sector és que “les hores de monitor d’activitats es paguen el mateix que les de socorrisme aquàtics, no hi ha incentius a les diferents tasques que es realitzen”. La rotació constant dels llocs de treball i haver de cobrir dues o més instal·lacions en un mateix dia també és una dificultat perquè, a més a més, “no es paga trasllat”. Es lamenta que no es respecten horaris pautats, hi ha canvis sense el temps d’avís previst per llei.
També es lamenta que sigui necessari, sí o sí, “realitzar una excessiva quantitat d'hores extra o tenir una altra feina, per poder cobrir necessitats bàsiques com habitatge i manutenció”. També es destaca que hi ha “incompliment de moltes lleis sense tenir un acord previ amb el treballador” i s’indica que “el descans laboral entre jornada i jornada, moltes vegades no es respecta. A no ser que hi hagi prèvia comunicació amb el treballador i sigui pactat”. Formació i indumentària també són dues qüestions d’interès.
Així, la formació “ha d’anar d’acord al lloc que s’està cobrint i a la responsabilitat que comporta”. Alhora, la “indumentària és escassa i en estats precaris (roba utilitzada). Les empreses que tenen piscines exteriors a l’estiu no ens ofereixen els elements de seguretat per treballar en aquests espais”. Per tot plegat, l’objectiu a més llarg termini és aconseguir “tenir un conveni que inclogui aquests punts i els que puguin sorgir afegint quines són les funcions del socorrista”.