La Sobirana Orde de Malta no faria cap lleig a implantar-se a Andorra

L’organització fundada a Jerusalem a mitjan segle XI inaugura aquesta tarda a la seu del ministeri de Cultura una exposició fotogràfica sobre les seves activitats: ‘900 anys sobre el terreny, al servei dels necessitats’

Discurs del Gran Mestre Frey John Dunlap als ambaixadors acreditats davant l'Orde de Malta. SOMA

“La sobirana orde, sigui en la seva dimensió religiosa com en la seva dimensió assistencial, estarà encantada que ciutadans del Principat vulguin formar-ne part o ser voluntaris de les seves activitats humanitàries, òbviament sempre que l'arquebisbe-bisbe (per la part religiosa) o el Govern (per la part civil) ho autoritzin.” Aquest és un desig, per dir-ho d’alguna manera, que s’expressa des de la Sobirana Orde de Malta.

Fundada a Jerusalem a mitjan segle XI, la Sobirana Orde de Malta (SOMA) és un subjecte principal de dret internacional i un orde religiós catòlic i laic. La seva missió és donar testimoni de la fe i ajudar els pobres i els malalts. Avui dia està activa en 120 països arreu del món, amb 13.500 membres, 100.000 voluntaris i amb el suport de 52.000 metges, infermers i paramèdics. Gestiona hospitals, centres mèdics, consultoris, institucions per a gent gran i persones amb discapacitat, centres per a pacients terminals, així com projectes d'assistència sociosanitària i psicològica per a migrants i refugiats.

Des de l’època del coprincipat Urgell-Foix hi ha evidències que ciutadans del Principat van optar per ser cavallers-monjos i comanadores-monges a la sobirana orde, especialment les segones a través dels monestirs de Sixena i d'Alguaire, del qual es conserven expedients d’ingrés

És possible que de manera molt aïllada hi hagi algun resident o nacional que formi part de l’orde. En tot cas, el que és clar és que la SOMA col·labora amb una altra orde, la del Sant Sepulcre, que sí que compta amb representació andorrana, començant pel Copríncep episcopal. La targeta de presentació de l’organització solidària serà una exposició fotogràfica que s’inaugura aquest dilluns a la tarda a l’antic hotel Rosaleda, l’actual seu del ministeri de Cultura. L’orde maltesa mostra en imatge les seves activitats, ‘900 anys sobre el terreny, al servei dels necessitats’.

Des de la SOMA s’exposa que des de l'època del coprincipat Urgell-Foix hi ha evidències que ciutadans del Principat van optar per ser cavallers-monjos i comanadores-monges a la sobirana orde, especialment les segones a través dels monestirs de Sixena i d'Alguaire, del qual es conserven expedients d’ingrés. D’aquí que es veuria d’allò més natural que s’integressin ciutadans andorrans a la SOMA i, per tant, l’orde pogués implantar-se formalment a Andorra, esdevenint així el país 121 del món on està implementada l’Orde de Malta.

Actualment hi ha molts països on coincideixen les activitats de cooperació al desenvolupament del Principat i la sobirana ordre, com Ucraïna, Gaza, Líban, Mauritània i Mali, remarquen des de la SOMA. Però també compta amb experiència en àrees com l'envelliment, la immigració, la inclusió o la salut mental, i disposa d'experiència en institucions com la que a Andorra serà el Centre de Salut Mental dels Pirineus. Això no vol dir en cap cas que l’Orde de Malta passi a col·laborar amb dit centre. Com a mínim ara per ara no és aquest el plantejament. Ara bé, “coneix bé el tipus d’obra que és el centre de salut mental”.

Etiquetes: