Marcelo Ponce, president de l’Associació Argentinos en Andorra, ha afirmat que la situació dels temporers ha millorat notablement en les darreres setmanes gràcies en gran part a la col·laboració estreta entre els diferents ministeris, destacant especialment la feina conjunta amb el ministeri d’Interior i Immigració. “Avui podem dir que la situació està bastant controlada. Tot i que encara hi ha algunes irregularitats habituals, el panorama general és molt positiu”, ha assegurat.
Ponce també ha recordat alguns casos -sobretot durant el pont de la Puríssima-, on s’han aprofitat dels treballadors que venen amb l’esperança que els contractaran i quan arriba el moment els hi diuen que no. Ponce afegeix que “aquestes situacions criden la nostra atenció, però si fem una visió general, és molt bona i la situació ha millorat”.
Segons el president de l’associació, fa unes setmanes, un 20% dels temporers encara no havien trobat feina per a l’hivern, però actualment la majoria han aconseguit una feina estable i han regularitzat els seus allotjaments. “Molts dels que no van trobar feina han marxat del país o han trobat feina en altres llocs com Portugal, Malta, Espanya o Itàlia”, explica Ponce.
En aquests moments, serien 27 els argentins que han marxat del Principat sigui perquè no tenien feina o “no era un bon negoci perquè els hi quedava molt lluny d’on residien”. Un aspecte destacable és que enguany molts dels treballadors han arribat a Andorra amb una visió més flexible i amb la idea que si no sortia bé aquesta opció, n’hi havia d’altres i no era “un fracàs”. Ponce. Així mateix, ha remarcat la feina conjunta amb la Creu Roja, que ha estat clau per resoldre alguns els problemes i per donar una resposta ràpida a les dificultats emergents.
Per la seva banda, Katherine Barbosa, representant de Colombianos en Andorra, afirma que la situació també ha millorat per als colombians, tot i que les situacions podrien millorar en alguns casos. “Després de les nevades, molts treballadors han aconseguit feina, però d’altres han decidit tornar a Colòmbia o buscar alternatives a altres països, com Espanya”, comenta Barbosa. La representant de la comunitat colombiana també ha destacat que, en comparació amb altres anys, els treballadors han estat més conscients de les seves opcions i menys disposats a arriscar-se a quedar-se sense feina, cosa que ha ajudat a millorar la seva situació: “Molts tenien els bitllets de tornada per aquestes dates, i m’han preguntat que feien i jo els he dit que no el perdessin perquè si s’haguessin quedat ho haurien passat molt malament”.
Segons va explicar Barbosa fa unes setmanes, es calcula que en total van arribar uns mil temporers colombians a Andorra, i d’aquests, uns 500 no havien trobat aconseguit trobar treball. Ara, s’estima que aproximadament la meitat dels temporers colombians sense feina han tornat al seu país o han migrat a altres llocs per buscar noves oportunitats laborals: “Molta gent ja no es vol arriscar com abans, ja que saben que si no troben feina aquí, hi ha altres llocs on poden provar sort”, afegeix.
Comentaris (3)