Set sancions per enceses de foc el 2021

Protecció Civil fa balanç de les actuacions de l'any passat amb l'activació de tretze alarmes i la publicació de setanta tres avisos meteorològics

El director de Protecció Civil, Cristian Pons durant la roda de premsa.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons ha fet el balanç d'activitats del 2021. Es van imposar set sancions per enceses de foc a càrrec de banders, i es treballa en la confecció d'un reglament, i en la concepció i redacció de plans d'actuació per organitzar la resposta en situacions d'emergència, amb l'actualització de protocols en cas d'emergència sísmica i de ventades. Ja està engegat el de nevades. Un altre projecte és el desplegament estratègic d'albergs provisionals en col·laboració amb la Unió Hotelera i Autèntics Hotels.

Protecció Civil està tancant un acord perquè el pavelló Joan Alay d'Andorra la Vella, sigui el segon alberg provisional. N'hi hauria un altre al Centre de Tecnificació d'Ordino (CTO), i un altre a Sant Julià de Lòria que de moment no té ubicació proposada. A més, voldrien disposar-ne d'un més a Canillo. La intenció és que cadascun d'ells disposi d'un centenar de llits i dels serveis mínims per passar-hi dos o tres dies com a màxim.

Per altra banda, Protecció Civil va activar 13 alarmes l'any passat per risc meteorològic, biològic, geològic o natural. S'han publicat 73 avisos meteorològics. Un exemple d'intervenció van ser les torrentades al poble de Bixessari el 14 de juny i el 20 de juliol. Es van coordinar les accions a dur a terme amb els altres grups d'actuació. Cal recordar que a cada parròquia hi ha un responsable de Protecció Civil. 

L'activitat al 2020 va baixar un 40% i durant l'any passat van participar en esdeveniments com l'Ironman, el Tour o el concert de David Guetta. S'ha dut a terme el seguiment del perill d'incendi forestal a través del butlletí de perill d'incendis amb 19 publicacions de perill alt, amb la difusió de consells. Una de les novetats del 2021 va ser el mapa de l'estat dels berenadors d'Andorra. La pàgina web ha tingut més de 2.500 visites i es va realitzar en col·laboració amb l'àrea de Cartografia de Govern i els comuns. Pons ha esmentat la coordinació del centre de vacunació a Andorra la Vella que ha permès administrar més de 120.000 vacunes en nou mesos.

L'any passat es van centrar els esforços en la col·laboració amb altres entitats de cara a possibles emergències. S'ha continuat amb el projecte de formació a les escoles durant el curs 2002-21. Hi han participat en els diferents blocs 1.973 alumnes i es fa en col·laboració amb altres entitats. També, s'han efectuat formacions amb l'Associació de Radioaficionats i de l'Associació de Guies i Acompanyants de Muntanya, 

La pàgina web de Protecció Civil ha tingut 11.875 usuaris un 20% més que el 2020 amb 32.978 pàgines vistes. En relació a les campanyes, es van fer la de prevenció d'incendis, la de sensibilització per Sant Joan i la de seguretat a la muntanya a l'estiu.  El bànner a Andorra Difusió ha tingut més d'1,9 milions d'impactes anuals. S'han instal·lat més panells de seguretat a la muntanya en col·laboració amb els comuns que va anar acompanyada d'una campanya de sensibilització a la muntanya, especialment a l'hivern. Pons ha destacat també el conveni de col·laboració amb els cinemes Illa Carlemany. Protecció Civil segueix les directrius internacional de les Nacions Unides amb l'objectiu de guiar el futur del planeta cap a societats pacífiques i sostenibles.

Aquest any s'ha d'aprovar la Llei qualificada de Protecció Civil que ara està en període d'esmenes. Preveu el desplegament del projecte del voluntari i la creació del Centre Nacional d'Emergències, espai adaptat de gestió i coordinació amb centralització de les trucades al 112. L'objectiu és passar de la gestio de catàstrofes a la gestió del risc de catàstrofes. "Tenim eines de gestió de risc i eines adequades", ha conclòs Pons.

Etiquetes: