Satisfacció de la FAAD per les mesures per fer més accessible i autònom el vot

Durant les eleccions generals ja es va fer una prova que ha permès ajustar els procediments que ara s’han recollit en un reglament

Una persona en cadira de rodes acudeix a votar durant les últimes eleccions generals.
Una persona en cadira de rodes acudeix a votar durant les últimes eleccions generals. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

La presidenta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Diana Figueras, considera que el reglament que es va fer públic ahir al BOPA i que recull les diferents mesures que es tindran en compte per fer més accessible i autònom el vot per a les persones amb discapacitat respon totalment a les necessitat” que hi havia.

El reglament publicat al BOPA desenvolupa els canvis a la Llei del règim electoral i del referèndum adoptats pel Consell General l’any 2021, que anaven en consonància amb el conveni de Nacions Unides relatiu als drets de les persones amb discapacitat. El text ja establia l’obligatorietat del Govern, dels comuns i de la Justícia d’adoptar diferents mesures per fer més accessible el dret a vot i, ara, queden establertes per via reglamentària.

En aquest sentit, la presidenta de la FAAD, Diana Figueras, ha recordat en declaracions a l’Altaveu que durant les passades eleccions generals ja es va fer una prova, posant “codis QR i pictogrames” i “el retorn va ser bastant positiu”. En aquest sentit, agafant les propostes de millora que es van posar sobre la taula, s’ha acabat de tancar ara el reglament. “Tot el que sigui inclusió i promoció de la l’autonomia és molt important i em sembla positiu”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha destacat sobretot el fet que s’hagi garantit que tant les butlletes com els sobres siguin iguals per a tothom perquè sinó hi havia risc d’identificar aquells que utilitzaven les especials, ja que “no hi ha tantes persones amb discapacitat visual”. Ho defineix com un “pas important”.

D’altra banda, també es va apuntar la necessitat de disposar les urnes a una alçada adequada perquè les persones que van en cadira de rodes hi puguin accedir o millorar la il·luminació per facilitar la lectura del codi QR. Figueras també ha destacat la presència de voluntaris per ajudar a qui ho necessiti. “Que siguin persones neutres dona més autonomia”, ha afirmat. Tot plegat passarà la prova de foc definitiva durant les properes eleccions comunals del 17 de desembre, però ja ha avançat que “tothom està molt content”.

APROVACIÓ DE LA LLEI

Diana Figueras també s’ha mostrat esperançada que la llei d’accessibilitat pugui ser una realitat “ràpidament”. Es tracta d’un text que “s’ha treballat molt” des de les entitats i la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, va assegurar en la compareixença de la setmana passada davant la comissió legislativa que s’entraria a tràmit parlamentari durant el primer trimestre del 2024.

Amb tot, la presidenta de la FAAD ha recordat que encara falta, per exemple, molta més sensibilitat cap a la discapacitat. “Sobretot quan vas pel carrer amb les persones amb discapacitat visual o que van amb cadira de rodes. És bastant preocupant i molt complicat perquè sabem que algunes vegades van amb el bastó i si hi ha alguna cosa que sobresurt et pots donar un cop. I no és normal acostumar-te a caminar donant-te cops”, exposa, assenyalant també el problema de les persones que aparquen a sobre les voreres i limiten l’espai per on es pot transitar, el mal estat d’algunes voravies o el fet que no hi hagi indicacions dels punts on hi ha passos de vianants.

Així, conclou que encara queda molta feina a fer però insisteix que les mesures per a les eleccions ja són un pas i permeten “donar molta visibilitat”, quelcom molt necessari perquè reivindica “no invisibilitzar la discapacitat”.

Comentaris

Trending