El concurs, amb periodicitat anual, té com objectiu primordial el foment de la defensa dels valors dels drets humans i la promoció de la creativitat literària entre els estudiants dels tres sistemes educatius. Els premis es divideixen en tres categories diferents en funció de l’edat dels participants i els relats han de presentar-se abans del divendres 22 de novembre del 2024. El veredicte del jurat i el lliurament de premis es farà el Dia internacional dels drets humans, 10 de desembre del 2024, al vestíbul del Consell General.
El Raonador del Ciutadà, Xavier Cañada considera que “els joves, com a protagonistes principals del present i sobretot del futur del país, han de conèixer i saber defensar els drets humans i la importància dels seus valors com a eix fonamental de qualsevol societat ben fonamentada”. Les obres han d’estar relacionades amb qualsevol dret recollit a la Declaració universal dels drets humans i han de presentar-se, com s’ha dit, abans del divendres 22 de novembre d’enguany, a les 3 de la tarda. Les categories dels relats (per a batxillerat, formació professional i equivalents) i microrelats (en el cas de secundària) adopten noms de grans defensors de drets com Maria Teresa de Calcuta, Nelson Mandela o Martin Luther King.
La categoria Mare Teresa de Calcuta contempla un microrelat, primer i segon curs de segona ensenyança o equivalents està amb xec regal de 200 euros més 2 llibres per al primer premi i un xec regal de 100 euros i 2 llibres per al segon. La categoria Nelson Mandela s’adreça a estudiants de tercer i quart curs de segona ensenyança i cal presentar un microrelat. El primer premi consisteix en un xec regal de 300 euros més 2 llibres i el segon premi, un xec regal de 200 euros més 2 llibres. Finalment, la categoria Martin Luther King, de relat en aquest cas i dirigir a estudiants de batxillerat i formació professional o equivalents, ascendeix el primer premi fins a un xec regal de 400 euros i dos llibres i un segon premi de 300 euros i dos llibres.