La ràdio digital, a l’espera del “moment oportú”

Govern defensa que les inversions necessàries per universalitzar el sistema DAB+ han d’esperar al moment que hi hagi prou receptors entre la ciutadania; ara seria gastar diners per a un mercat encara “immadur”

Comentaris

Un receptor de cotxe amb el sistema DAB+.
Un receptor de cotxe amb el sistema DAB+.

Andorra Telecom està preparada per implementar el sistema de ràdio digital DAB+ al país en qualsevol moment. Ara, però, es considera que no és una inversió oportuna. El motiu? Aquesta tecnologia encara té poca implementació entre la ciutadania i, per tant, no es considera prioritari. S’entén que seria gastar uns diners que no tindrien un retorn immediat pel que fa a l’ús que es faria d’aquest servei que, en canvi, hi ha països com ara Noruega en els quals ja ha substituït totalment les emissions en freqüència modulada (FM).

Així ho ha explicat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, en les respostes a les preguntes escrites que, ara fa unes setmanes, va tramitar la consellera general de Concòrdia Maria Àngels Aché. En aquestes, es defensa que la decisió de no tirar endavant el canvi tecnològic que requereix la consolidació del sistema DAB+ al país no suposa cap dèficit per al país: “Andorra Telecom té les capacitats i els recursos per implantar aquesta tecnologia. És qüestió de fer-ho en el moment oportú per aprofitar bé la inversió gràcies a una adopció majoritària de la població andorrana”.

En aquest sentit, s’indica que “l’adopció de receptors DAB+ es va fent de forma natural per part de la població amb la nova adquisició de vehicles”, ja que els nous cotxes ja els incorporen de sèrie. En canvi, “la penetració al mercat domèstic és més lenta”. I, per tant, es considera que, encara, no hi ha una massa crítica suficient que justifiqui la inversió que seria necessària. “Andorra Telecom vetlla per proposar les que siguin madures en el mercat i es puguin aprofitar al màxim per part de la població”, remarca Rossell. I, ara, “seria precipitat, ja que l’adopció seria massa baixa”.

De fet, el secretari d’Estat recorda que ja hi ha va haver una experiència amb aquesta tecnologia. Es va fer una prova pilot entre 2001 i 2005, emetent Ràdio Nacional d’Andorra i Andorra Música. “Una vegada finalitzada, es va arribar a la conclusió que calia finalitzar-la, justament, per la manca d’accés de la població al DAB, per immaduresa del mercat, encara avui dia vigent”, s’apunta.

Per tant, de moment, no hi ha pressa. De fet, es posa en relleu que la ràdio digital tampoc va gaire accelerada als països veïns. A França, la cobertura està al voltant del 50% i a Espanya encara és més baixa.

Comentaris (3)

Trending