La proposició legislativa seguirà el seu tràmit parlamentari després de superar amb èxit -i amb el suport unànime de tota la cambra- el debat de presa en consideració. Tots els grups han validat que el text superi aquest primer filtre. I des del PS s’ha acceptat que cal incorporar els canvis que, des de l’executiu, es van indicar a través del criteri. Entre ells, el fet que no quedés fora l’opció que el Raonador pugui presentar un recurs d’inconstitucionalitat.
Casal ha avançat que “modificarem les disposicions que siguin necessàries per adaptar-nos el criteri de Govern”. Tot i això, ha admès que, en algunes de les indicacions, no hi estan del tot d’acord. Per exemple, en allò que es refereix al recurs d’inconstitucionalitat, ha apuntat que “és una qüestió d’interpretació”. Malgrat això, es considera millor apostar pel consens. “La voluntat que tenim és que la llei vegi la llum”, ha indicat.
Des del PS, doncs, ja es tenen gairebé preparades les esmenes per modificar el text. De fet, pel que fa al recurs d’inconstitucionalitat, el que es proposarà és que aquesta opció no desaparegui del tot, si bé el Raonador l’haurà d’adoptar de forma indirecta. Si la considera necessària, haurà de demanar als grups parlamentaris -que Carta Magna a la mà sí que estan validats per presentar una acció davant el TC- en el seu informe anual.
Casal ha recordat que l’objectiu és “incorporar les recomanacions del Consell d’Europa pel que fa als anomenats principis de Venècia”. D’aquesta forma, “intentarem dotar la institució del més alt estàndard” que demana l’organisme internacional.
La proposició ha estat acceptada a tràmit per tots els grups parlamentaris. Alguns ja han avisat que la voluntat és presentar esmenes, però tots han coincidit que el text original, a l’espera dels canvis que pugui tenir en comissió, ja és interessant pel que suposa de modernització del Raonador del Ciutadà.
Comentaris (2)