Els comptes de l’FJA no es van tramitar com és habitual al mateix temps que els de la resta d’entitats públiques. Finalment, ara fa uns dies va arribar al Consell General. I en el document s’explica el motiu. Els responsables del Fòrum no amaguen el seu descontentament per la situació. I és que admeten que inicialment havien presentat uns números molt superiors als que marca el pressupost definitiu, tot demanant més suport econòmic de l’executiu.
Més concretament, es posava en relleu que els diners marcats legalment -multiplicar per 4,5 el nombre de persones d’entre 15 i 35 anys censades al país (22.588), el que suposa un total de 101.646 euros- no són suficients. “Aquesta assignació mínima s’ha demostrat insuficient per garantir la plena funcionalitat de l’entitat i la consecució dels seus objectius estatutaris”, remarquen. Així, es defensa que hi ha “la necessitat d’incrementar l’equip tècnic amb una persona especialitzada en disseny i execució de processos participatius juvenils i participació ciutadana”, fet “indispensable per mantenir la continuïtat i l’efectivitat del Fòrum i per garantir el compliment dels compromisos adquirits, tant a nivell nacional com internacional”.
L’entitat va presentar inicialment uns comptes de gairebé 153.000 euros, però el ministeri els va tombar, tot avisant que no incrementaria la transferència més enllà dels diners mínims marcats per llei (poc menys de 102.000); en el text definitiu, es deixen sense partida la col·laboració amb el Pla Nacional de Joventut i amb el Pla Nacional per a la Infància i l’Adolescència, tot avisant que només s’hi participarà si reben una subvenció específica per aquests projectes
Per això, l’entitat havia intentat tirar llarg amb el pressupost. Havia presentat uns comptes de 152.754,83 euros, confiant en una transferència de Govern de 136.153,74. De fet, aquests havien estat validats per l’assemblea del Fòrum del juliol, però van tenir poc recorregut. El ministeri els va tombar, ja que “sobrepassava la previsió pressupostària que tenia previst per a la partida corresponent al Fòrum”. Per això, es va requerir canvis “sense donar la possibilitat de negociar el valor total de la transferència pressupostària i sense valorar la proposta inicial ni les necessitats immediates de l’entitat”. I això, alerten, “posa en risc la sostenibilitat del Fòrum i compromet greument l’execució dels projectes planificats i votats per assemblea”. A més, “aquesta decisió no només afecta l’operativitat immediata, sinó que també genera incerteses de cara al futur, limitant la capacitat de planificació i implementació de noves iniciatives”.
Finalment, doncs, el pressupost refet es queda en només 110.396 euros. A la transferència de Govern, se sumen 8.750 més que preveuen rebre de l’European Youth Foundation. I res més. Xifra que, deixen clar, entenen massa baixa. De fet, apunten que intentaran “buscar diversificar les fonts de finançament mitjançant la captació de recursos privats i internacionals”, tot i que també avisen que “aquesta diversificació, tanmateix, requereix recursos humans i econòmics que, actualment, no estan garantits”.
Des del Fòrum es defensa que, fins ara, malgrat aquests recursos limitats, s’ha anat incrementant l’activitat al llarg dels darrers anys. Es recorda la participació en polítiques públiques com l’elaboració del mateix Pla Nacional de Joventut, però també en altres àmbits com el Pla Integral de Salut Mental (PISMA). Per això, lamenten especialment la decisió de Govern. “Tot i aquestes contribucions, considerem que aprovar la transferència pressupostària al mínim indicat per la llei imposa límits importants a la capacitat de l’entitat per mantenir i millorar aquestes col·laboracions”. I adverteixen que “ens veurem davant d’una situació incòmoda en què totes les col·laboracions amb les institucions públiques hauran de ser pressupostades de manera específica i finançades ad hoc per cada administració i projecte”, ja que “el Fòrum no podrà continuar, com hem fet fins ara, col·laborant de manera altruista”.
Llançat aquest avís, l’FJA redueix la previsió de la transferència de Govern al mínim de 101.646 euros estipulats per llei. A la vegada, però, apunta que “per assolir els objectius d’aquest text és imprescindible assegurar l’augment a 136.153,74, complementada amb ingressos addicionals esperats pel pla de diversificació”.
L’advertència abans mencionada té els efectes en diferents capítols de pressupost. Així succeeix en el capítol que s’hauria de destinar a la participació en el Pla Nacional de Joventut, que queda sense fons. “Amb el bloqueig del nostre avantprojecte de pressupost ens veiem obligats a retenir la nostra voluntat de participar en aquest projecte i la nostra disponibilitat queda supeditada a una subvenció específica per part del ministeri competent”, remarquen. El mateix succeeix amb la possible col·laboració amb el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència.
PROJECTES SÍ INCLOSOS
En canvi, sí que disposen de partida dues iniciatives que el Fòrum vol endegar l’any vinent. La primera, una enquesta sobre la situació laboral dels joves, fent especialment remarca en si s’entén que tenen garantits els seus drets en aquest àmbit. “Proposem promoure una anàlisi exhaustiva de la situació, que evidenciï la realitat i els reptes que afronta el país”, expliquen. La previsió és destinar-hi 1.688 euros.
Un altre projecte que té dotació és el que pretén fer divulgació i reflexió sobre l’impacte que l’acord d’associació pot tenir per al col·lectiu. “Volem crear espais de debat plurals i inclusius on els joves puguin discutir-ne les implicacions amb experts, polítics i altres joves”, expliquen. Es preveu una partida de 1.810 euros.
Comentaris (1)