Preocupació perquè una part de la ciutadania cita la immigració com un problema

Malgrat que el percentatge és inferior al 6%, des de l’AR+I s’alerta que fins ara habitualment es considerava de forma general que l’arribada de treballadors estrangers anava lligat a creixement econòmic i social

Cua d'immigrants en un aeroport. ARXIU

Sociològicament hi ha preocupació perquè una part de la ciutadania, encara que relativament minsa, citi com a un dels problemes que viu Andorra la immigració. De forma general i històrica, l’arribada de treballadors estrangers s’havia associat al creixement econòmic i social del país. Ara, segons la segona onada del 2024 de l’Observatori de l’AR+I, al tomb d’un 6% dels enquestats citen la immigració com una de les problemàtiques que afecten el Principat.

Ara per ara, assegura el responsable del grup sociològic de l’AR+I, Joan Micó, es tractaria més d’una reacció per simpatia al que està passant en altres països de l’entorn que no pas una realitat palpable en la societat andorrana. Però això no treu, manté Micó, que s’hagi d’estar atent a aquesta qüestió. “Socialment hi ha uns estereotips que poden anar a més”, adverteix el director de l’antic CRES. Malgrat que “penso que no és el perfil” d’Andorra, “ara hi comença a haver també al país aquests discursos”. 

Micó sí que exposa que en altres ocasions, quan hi ha “canvi demogràfic ràpid” en “pocs anys” hi ha certa remor. Va passar al seu dia amb l’arribada d’immigrants andalusos o d’altres indrets més allunyats d’Espanya, és a dir, més enllà de Catalunya. I, sobretot, amb els ciutadans portuguesos que en un moment donat van arribar en massa. De moment, des de l’AR+I no s’atreveixen a parlar si hi ha un nou canvi amb l’arribada de molts immigrants llatinoamericans que poden alimentar aquesta sensació de ‘problema’ i, en tot cas, segons Micó, “el millor per trencar estereotips i perjudicis és la barreja”.