“He vist que hi ha una necessitat de què les autoritats mirin què passa amb la comunitat portuguesa, que l’escoltin”, explica Pisco. Durant les converses que ha pogut mantenir els darrers dies amb diferents compatriotes residents al Principat afirma que li han traslladat que es veuen gairebé obligats a deixar el país. “La població portuguesa cau molt ràpidament perquè la gent té moltes dificultats per l’habitatge, pel cost de la vida, però també perquè senten que no tenen la mateixa prioritat que els andorrans”, indica Pisco.
Aquest fet, però, assenyala que “no és especialment nou, però s’ha intensificat els darrers temps i m’ho ha traslladat molta gent”. En definitiva, la comunitat portuguesa, que és una part important de la població d’Andorra, afirma que no se l’escolta i que no se la té en compte. Almenys, no com hauria de ser. “Als portuguesos els agrada molt estar aquí, però cada cop ho tenen molt difícil”, explica Pisco, “aleshores cal veure què passa”. En definitiva, el diputat considera que “el Govern d’Andorra hauria de tractar bé als seus ciutadans immigrants, perquè ells són una part molt rellevant del desenvolupament i el dinamisme econòmic de la societat”. A més, amb una comunitat que afirma està totalment adaptada i mimetitzada com és la portuguesa.
Un exemple clar d’aquesta pèrdua portuguesa que està vivint Andorra és, per a Pisco, la davallada d’associacions. El diputat ha acudit a l’aniversari del Grup de Folklore Casa de Portugal, que és actualment l’entitat amb més ressò de la comunitat. “Quinze anys enrere teníem fins a deu associacions amb dinàmiques molt vives, i ara tenim tres o quatre i més d’una amb dificultats perquè no tenen cap suport de la societat andorrana”, explica Pisco. Tampoc senten que el Govern els ajudi a promoure la seva cultura, “i el teixit associatiu mereix la seva importància i mereix tenir suport”. De fet, Pisco remarca que son fonamentals “per donar cohesió a la comunitat portuguesa, són llocs on es troben i poden compartir els seus problemes, les seves dificultats i també les seves alegries i les seves festes”.
“El Govern ha de començar a tenir una actitud que demostri que no abandona a aquells que dediquen la seva vida a desenvolupar Andorra”
Pel que fa a la justícia és també una trava que es troben els portuguesos. Sobretot, amb la lentitud que es té en les resolucions quan es tracta de fallides d’empreses. “Amb la sentència ja iniciada es tarda més de set anys i això per a les persones perjudicades que esperem compensació és molt de temps”, afirma Pisco. Per tant, això ha generat moltes dificultats per a alguns ciutadans portuguesos “que han hagut de tornar a Portugal perquè la seva situació es va tornar insostenible”.
En definitiva, el missatge que llença Pisco i que fa d’altaveu de la comunitat portuguesa és que se senten “abandonats pel sistema”. Persones que fa més de 40 i 50 anys que resideixen al país senten que no se’ls valora com cal. En aquest punt, Pisco entra en les relacions diplomàtiques, “són molt bones”. Però si es volen mantenir així, “si volem continuar amb aquesta excel·lència”, demana que es comenci a donar veu als portuguesos que resideixen. “El Govern ha de començar a tenir una actitud que demostri que no abandona a aquells que dediquen la seva vida a desenvolupar Andorra”.