Les persones amb mobilitat reduïda denuncien problemes per aparcar a les places reservades

Els usuaris d’Amida es troben constantment que vehicles, sense el permís pertinent, fan ús dels espais destinats, així com que els agents de circulació, en algunes ocasions, desconeixen les distincions dels permisos i qui realment pot estacionar-hi i qui no

Les places d’aparcament reservades al davant de la CASS.
Les places d’aparcament reservades al davant de la CASS. Anna Mencos

Trobar-se que les zones d’aparcament destinades a persones amb mobilitat reduïda estan ocupades. Aquesta és una dels principals batalles que tenen les persones amb discapacitat funcional que asseguren que és constant el fet de trobar-se altres usuaris, sense el permís pertinent, fent ús dels espais reservats. “Nosaltres tenim un carnet per aparcar que està homologat a nivell europeu”, explica Agustina Grandvallet, presidenta de l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional (Amida), tot apuntat que, en algunes ocasions, els agents de circulació es pensen que l’adhesiu de cadira de rodes ja dona el permís per poder aparcar en aquests espais, però en realitat, això no està homologat.

Quan es troben amb aquestes situacions, les persones amb diversitat funcional “al contrari de la imatge que hi ha a vegades que anem reivindicant cridant, nosaltres intentem anar sempre amb molta educació, però lluitant pels nostres drets”, manifesta Grandvallet, assegurant que el principal problema amb el qual es troben els usuaris d’Amida és que en arribar a les places reservades davant de les administracions es troben un cotxe, sense permís, aparcat. “Si vas a la CASS, sovint et trobes a gent que para a les places amb els quatre intermitents i que et diuen que només estaran uns minuts. Però no hi tenen dret a aparcar”, es queixa la presidenta de l’associació: “Què hem de fer? Hem d’anar fent voltes fins que marxin? Es pensen que tenir allò és un privilegi i tenir aquesta targeta per poder aparcar-hi no és cap privilegi”.

Així mateix, fa un parell de mesos un usuari d’Amida es va trobar que a l’hora d’anar a estacionar a les places reservades al costat del comú d’Escaldes-Engordany l’espai estava ocupat per una furgoneta de repartiment d’un establiment. L’home va parar al costat i va esperar uns minuts a veure si la persona marxava, quan va veure que el conductor estava fora del vehicle fumant. “L’usuari de l’associació li va dir que necessitava aparcar allà i el conductor va començar a increpar-lo i li va dir de tot, com per exemple ‘Com sé jo que ets discapacitat’. Què hem de fer treure la cadira perquè ho vegin? Si portem aquest carnet és per alguna cosa”, manifesta Grandvallet.

Des d’Amida demanen que cada cert temps es faci una revisió de les targetes d’aparcament per mobilitat reduïda, ja que s’han trobat amb casos de carnets de difunts que les famílies no han tornat

Entre les altres problemàtiques que es troben les persones amb diversitat funcional és que quan venen persones de fora, amb targetes de discapacitat, deixen el cotxe aparcat en aquestes places durant tots els dies que fan estança al Principat, i en moltes ocasions, l’estacionament permès és d’un màxim de dues hores. Això provoca que quan els usuaris necessiten fer ús d’aquests espais, no poden perquè estan ocupats. Així mateix, des d’Amida també demanen que cada cert temps es faci una revisió de les targetes d’aparcament per mobilitat reduïda, ja que s’han trobat amb casos de carnets de difunts que les famílies no han tornat i continuen utilitzant. Grandvallet també explica, que els agents de circulació, en algunes ocasions, es pensen que l'adhesiu de la cadira de rodes ja dona el permís per poder aparcar en aquests espais, però en realitat, això no està homologat.

Targeta d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.
Targeta d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

“A vegades penso que és una batalla que la tenim perduda. Porto des que vaig arribar a Amida, fa 17 o 18 anys, reivindicant que això s’ha de controlar i no hi ha manera”, apunta Grandvallet. Tot i que des de l’associació han explicat diverses maneres com es pot fer, encara no s’ha arribat enlloc: “No hi ha prou sensibilitat o l’empenta que han de tenir els organismes pertinents perquè comencin a dir que si hi ha un vehicle estacionat en aquestes zones, sense el carnet, els posin la multa pertinent i retirin el vehicle”

Des de la FAAD s’estan plantejant fer una campanya per informar els agents de circulació quins són els vehicles que realment estan autoritzats a estacionar en aquestes places

Per intentar solucionar els problemes, des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat s’estan plantejant fer una campanya dirigida als comuns per informar i formar als agents de circulació sobre quins vehicles estan realment autoritzats a estacionar en aquestes zones. Tot i que els procediments que segueixen els agents quan la persona afectada requereix el servei és controlar i verificar el fet infractor i, si s’ha produït s’activa la grua comunal per a la retirada del vehicle en qüestió, Grandvallet assegura que hi ha aquesta falta de coneixement que les úniques persones que poden parar en aquestes places són la gent que disposen del carnet pertinent, una targeta que donen a tothom que té les circumstàncies adequades de mobilitat reduïda: “Això és de les pitjors batalles que tenim, perquè els agents diuen que ells no ho saben, i quan els dius que aquella no és una targeta per aparcar, no posen ni multa ni res”, ha afegit.

Comentaris

Trending