Passos de vianants més segurs a tocar de les escoles de tot el país

Les set parròquies se sumen a la iniciativa impulsada des d’Autea de senyalitzar amb pictogrames els creuaments per facilitar que siguin més comprensible per a les persones amb discapacitats

Comentaris

El cònsol de Canillo, Francesc Camp, acompanyant en Max a creuar un pas de vianants.
El cònsol de Canillo, Francesc Camp, acompanyant en Max a creuar un pas de vianants. AUTEA

Els passos de vianants més propers a les escoles de tot el país són una mica més segurs des dels darrers dies. Els comuns de les set parròquies s’han sumat a la iniciativa impulsada des de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) per tal de senyalitzar els punts de creuament viari amb uns pictogrames que fan més fàcil per a les persones amb discapacitat entendre com han d’actuar.

El confinament causat per la Covid-19 va impedir que el passat 2 d’abril, dia mundial de conscienciació de l’autisme, l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea), ho celebrés  amb una acció conjunta aprovada en reunió de cònsols, que consisteix en la senyalització amb pictogrames dels passos de vianants dels voltants de les escoles de cada parròquia. Aquesta iniciativa s’emmarca en un dret fonamental, l’accessibilitat.

Finalment, la proposta d’Autea ha vist la llum i els cònsols majors o menors de les set parròquies, acompanyats d’infants i  joves amb TEA, han estrenat els passos de vianants amb uns pictogrames que mostren de forma gràfica, i també amb textos, la seqüència d’accions per travessar el carrer de forma segura.

Des de l’associació s’ha agraït especialment als representants dels set consistoris “el seu  compromís per fer d’Andorra un país garant dels drets de les persones amb discapacitat”, així com a les persones amb TEA que han participat en la inauguració dels passos de vianants amb pictogrames: el cònsol de Canillo, Francesc Camp, que ha acompanyat a Max; la cònsol d’Encamp, Laura Mas, que ha acompanyat a Miquel i a Toni; la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, que ha acompanyat a Louis

La cònsol de la Massana, Olga Molné, que ha acompanyat a Dario; la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha acompanyat a Gala, a Pedro i Àlvaro; el cònsol de Sant Julia de Lòria, Josep Majoral, que a acompanyat a la Júlia i a l’Iker i la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, que ha acompanyat a l’Alexandra, Anna, Rodo, Álvaro i Pep, usuaris del programa 'Joves en Inclusió' de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra.

A finals del 2019 hi ha 1.293 les persones amb discapacitat, de les què un 48%  té una discapacitat psíquica; un 18% discapacitat física i el 26% una discapacitat física i psíquica

La presidenta d’Autea, Inés Martí, ha posat en relleu “la sensibilitat i la unànime resposta dels set comuns del país, a una proposta que afavoreix que entre tots construïm una societat diversa, inclusiva i no excloent”. Martí també ha fet èmfasi en que “l’accessibilitat és una condició imprescindible per a què tothom pugui viure de forma independent i participar en la societat en igualtat de condicions”.

Segons dades procedents de la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA) a Andorra a finals del 2019 hi ha 1.293 les persones amb discapacitat, de les què un 48%  té una discapacitat psíquica; un 18% discapacitat física i el 26% una discapacitat física i psíquica. Històricament, al nostre país, la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, han quedat englobades en la discapacitat psíquica. Però segons fonts del ministeri, en aquest 2020 les dades ja s'estan recollint de manera desglossada: discapacitat física, psíquica, intel·lectual, malaltia mental i sensorial. Per tant, al gener de 2021 ja es comptarà amb dades més qualitatives.

Comentaris

Trending