La setmana passada, el Govern va aprovar les noves tarifes per a la cobertura dels audiòfons, que estaven congelades des del 2017, quan la quantitat a retornar per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) era de 933,56 euros. Durant tot aquest temps, amb la inflació, el preu dels audiòfons ha anat augmentat, mentre que la tarifa s’ha mantingut la mateixa durant set anys. Ara, però l’Executiu ha incrementat aquesta tarifa fins al 17,5%, i per tant la part a retornar per part de la parapública serà de 1.100 euros. És a dir, 166,44 euros més del que es reemborsava fins ara.
Tot i això, Figueras ha apuntat, que per alguns casos, no n’hi ha prou amb aquest increment: “Jo penso que encara és insuficient perquè hi ha persones que no podran tenir accés als audiòfons que necessitin. No tothom, perquè el preu varia segons la potència, però quan tens una pèrdua important, els aparells són bastant més cars que la tarifa que proposen”. Figueras també ha explicat que aquesta decisió d’augmentar la cobertura s’ha fet sense informar i sense demanar cap opinió ni a l’associació de discapacitats visuals i auditius, ni a la federació: “Ens falta molta informació de com aniran les coses. Tot el que sabem és per la premsa”, ha afegit.
REIVINDICACIONS
Des de l’Associació de Discapacitats Visuals i Auditius d’Andorra, també consideren que s’haurien de reemborsar els audiòfons de la mateixa manera que es fa amb els dos vidres de les ulleres: “no entenc per què no es fa amb els dos audiòfons”, apunta Figueras, tot detallant que en el cas dels infants sí que es reembossa.
Així Mateix, la representant de l’associació posa en relleu que s’han trobat amb casos que en les línies d’autobusos no es té en consideració a les persones sordcegues: “Una persona cega no sap si l’autobús ve o no, i a una persona sorda tampoc l’avisen de quina parada estan. És una manca d’empatia, de formació i de coneixement”.
Comentaris (1)